Nu-i asa ca animatia e ceva pentru copii? Noi, adultii, am depasit demult varsta la care ne uitam la filme de animatie si, oricum, cele noi sunt pline de violenta sau chiar pornografice. Ei bine, se pare ca nu e chiar asa. In Romania se dezvolta, mai ales in provincie, o miscare culturala underground care, in lipsa unor studiouri precum Animafilm, incearca sa reinvie filmul de animatie.

Desene animate made in RomaniaFoto: Hotnews

Daniel Todoran, sociolog, a moderat la Muzeul Benzii Desenate o conferinta pe tema animatiei contemporane romanesti. Studentii sau freelancerii, pentru ca ei sunt in majoritate autorii filmelor, lucreaza mai mult pe acasa, in timpul lor liber. Dar chiar si asa, creatiile lor sunt apreciate la festivaluri de nisa interne sau la evenimente consacrate internationale.

Publicul larg romanesc nu aude insa de ei. Si asta in conditiile in care se lucreaza in prezent la un film documentar despre viata lui Claudiu Crulic - romanul care a murit dupa greva foamei intr-o inchisoare din Polonia. Da, va fi un film de animatie.