Salina din Turda va gazdui sambata, 23 iulie, un concert sustinut de renumite fanfare din Romania, in cadrul proiectului "Promovarea obiectivului turistic Salina Turda". Concertul va avea loc incepand cu ora 11:00, in amfiteatrul din Mina Rudolf, ce dispune de 100 de locuri.

Salina TurdaFoto: salinaturda.eu

Ce facilitati mai ofera salina: teren de sport, bowling, biliard, minigolf, masa de tenis, o gondola, precum si un debarcader subteran, cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin.

Evenimentul este o premiera in Romania, prin locul unde este organizat.

Despre Salina Turda - scurt istoric

Fondata pe vremea Imperiului Roman, exploatata de austrieci, maghiari si apoi de romani, Salina din Turda este compusa din Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia, Galeria Franz Josef.

Dupa plecarea romanilor din Transilvania si pana in secolul al XI-lea, exploatarea de sare de la Turda a fost abandonata. Incepand cu anul 1075, salina este mentionata in mai multe documente ale cancelariei maghiare, iar din secolul al XV-lea incepe exploatarea la scara larga a filonului de sare. In timpul stapanirii austro-ungare a minei, ocna a fost extinsa foarte mult, devenind una dintre sursele importante de sare ale Imperiului.

Perioada a fost cea mai prolifica din istoria minei: mai multe galerii si camere enorme de extractie au fost sapate in sare, iar ocna a primit unele dintre cele mai bune utilaje disponibile la acea vreme. Incepand cu finalul secolului al XIX-lea, salina a intrat intr-o perioada de declin si a fost inchisa definitv in anul 1932 din cauza eficientei scazute.

In urma cu douazeci de ani, mina a fost redeschisa ca obiectiv turistic, iar acum trei ani a fost restaurata si transformata in ceea ce este astazi.

In perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda. In Mina Rudolf exista acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf, dar si o gondola imensa si s-a montat si un lift pentru persoanele care se deplaseaza mai greu. In Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu barci care permit plimbarea turistilor pe lacul salin.

Mai multe despre Salina Turda gasiti aici.

Program. Salina e deschisa de luni pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00, ultima ora de acces fiind 15.00. Detalii despre tarife gasiti aici.

Localizare. Orasul Turda se afla in judetul Cluj, la aproximativ 30 km sud-est de municipiul Cluj-Napoca. Intrare Principala: Str. Aleea Durgaului Nr. 7. Intrare Veche: Str. Salinelor Nr. 54B. Vezi Salina Turda pe harta.

De vizitat in zona. In afara salina, in zona mai puteti vizita si Cheile Turzii (o rezervatie naturala infiintata in 1938), Castrul roman de la Potaissa, precum si Parcul Zoologic din zona Baile Sarate Turda, Cheile Turenilor, Biserica Reformata Calvina, Mormantul lui Mihai Viteazu.

Cum se ajunge la Salina Turda.

  • Masina personala. Din Cluj-Napoca pana la Turda, 30 de kilometri pe DN 1 (E60). Daca veniti dinspre Campia Turzii, distanta e de 11 kilometri. Dupa aproximativ 2 km de la intrarea in Turda (venind dinspre Cluj-Napoca), parasiti drumul european spre stanga, urmarind indicatorul "Salina Turda". Mergeti drept inca 500m si veti observa intarea in salina.
  • Microbuz. Cei care vin din directia Cluj au la dispozitie firma de transport Alis, transport catre Turda (plecarea din Centru sau din Piata Mihai Viteazul). Detalii aici.
  • Cu trenul pana la gara din Campia Turzii (se afla la 15 km de Turda) si de acolo autobuz pana la Turda. Din centrul Turzii, linia 17 va duce direct la Salina.