Dupa 20 de minute de asteptare, vine in sfarsit autobuzul. Si politistii se uita cu interes.
Urc! O voce placuta imi spune in engleza "Buna ziua! Bine ati venit!". Ii spun ca sunt din Romania si cer un bilet. Ii dau 25 de lei, imi da bonul fiscal si cardul magnetic, despre care imi spune ca este valabil 24 de ore. Totul cu zambetul pe buze. Rara avis :) Urc la etaj. Desi ma asteptam sa fie gol, in autobuz se aflau inca trei turisti germani. In spatele meu, din aceeasi statie au mai urcat inca patru tineri din Anglia.
Autobuzul a pornit, la vale, pe Calea Victoriei. Pasagerii faceau poze in stanga si in dreapta. Intai la Palatul Telefoanelor, apoi la Capsa, Palatul CEC si aratau cu degetul spre Carul Cu Bere. Buna dispozitie este pentru cateva secunde stricata de un nor de colb si mirosul de asfalt incins. In fata Palatului CEC tocmai se largesc trotuarele de la Calea Victoriei si oamenii lucreaza de zor.
Ma duc catre tinerii care vorbeau engleza si ii intreb ce parere au. "E cool! Asa au toate capitalele europene", spune Dragos, un tanar stabilit in Anglia.
Turist german: "Stiu aceste autobuze din Dublin si UK. Imi place foarte mult ideea. In Dublin sunt insa niste casti care iti spun ce obiective turistice se afla pe traseu si cateva cuvinte despre fiecare. Am venit cu 25 de ani in urma in Bucuresti si atunci mi s-a parut un oras sarac. Acum arata mult mai bine", spune Johanis.
De ce a venit in Romania? "Ne petrecem vacanta aici. Am fost in Constanta, Brasov si acum in Bucuresti. Vizitam mai multe tari europene", spune acesta.
- In Germania, in City Tour, un ghid vorbea in engleza, germana si franceza despre obiectivele intalnite pe traseu. Pentru alte limbi, ti se dadeau casti. De asemenea, in statiile unde opreau autobuzele se afla un orar cu orele la care oprea masina in respectiva statie. La noi, deocamdata nu erau sprijiniti de stalp decat cativa saci de gunoi.
Intre timp, autobuzul ajunge la Casa Poporului. Dupa cateva minute isi raia traseul. Trece pe Bulevardul Unirii, Piata Unirii, Universitate, Magheru. Calatorii fac poze in stanga si in dreapta. Din cand in cand, autobuzul opreste si in statiile RATB. Oamenii se uita curiosi si le fac cu mana celor aflati inauntru. Trecem de Piata romana, Piata Victoriei, Piata Aviatorilor. Linistea este deodata interupa de muncitorii care lucreau la asfaltarea Bulevardului Aviatorilor. Tipau si se agitau ca sa-i remarce turistii. Acestia rad binevoitor si le fac cu mana. Autobuzul merge mai departe pe la Piata Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Muzeul Satului si Piata Presei. La Parcul Herestrau, tinerii din Anglia coboara.
La Piata Presei, autobuzul face un scurt popas. O intreb pe doamna draguta care mi-a dat biletul daca a avut turisti. "Pe autobuzul nostru au fost 12 pana acum. Pe celelalte trei, nu stiu". Atat soferul, cat si ea sunt entuziasmati. Le place noul loc de munca.
Urc din nou, la nivelul superior. A inceput sa ma doara capul. Soarele este puternic, iar autobuzul nu are o copertina care sa-i protejeze pe turisti. Autobuzul reporneste si isi continua inapoi drumul spre Piata Victoriei. Aici turistii germani coboara. Zambitori, ne luam la revedere. Am ramas singura. Pana la Biserica Cretzulescu, unde am coborat, nu a mai urcat nimeni. Calatoria a durat circa o ora si jumatate.
In afara de o insolatie zdravana, cu care m-am ales, nu am nici o obiectie. De la ultimul nivel al acestui autobuz, orasul mi s-a parut mai frumos ca niciodata. Pentru o vreme am avut senzatia ca sunt in oricare al oras european civilizat. Avem cladiri frumoase, iar copacii de pe margininea drumului iti dau senzatia ca este un oras foarte verde. Chiar si sutele de panselute plantate pe marginea drumului (care de obicei mi se pare ca sunt o risipa fara margine a banului public), mi s-au parut frumoase.
Info plus
Ministerul Dezvoltarii si Turismului, in parteneriat cu RATB, a lansat, joi, prima linie turistica din capitala. Turistii au la dispozitie patru autobuze, care circula din 15 in 15 minute, pentru a vizita centrul orasului.
Traseul pentru linia turistica este: Piata Presei Libere - Muzeul Satului - Arcul de Triumf - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Piata Unirii - Universitate - Piata Romana - Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle - soseaua Kiseleff - Piata Presei Libere.
Pretul unui bilet este de 25 de lei pentru adulti, 10 lei pentru copiii intre 7-14 ani si gratuit pentru copii sub 7 ani. Biletele au o valabilitate de 24 de ore si se pot cumparar la centrele de vanzare ale RATB si in autobuze. Autobuzele supraetajate vor circula zilnic, in intervalul orar 10.00-22.00.
pentru cine a a fost la londra, stie deja ca aceste bus-uri foarte numeroase de altfel sunt mai tot timpul pline (cu exceptia zilelor cu ploaie). sigur ca ei au mai multe locatii turistice gen london eye, muzee si expozitii, monumente istorice (sau cel putin sunt mai comercial folosite).Facind o mica socoteala adhoc, practic pe un singur bus se scoteau sute de mii de euro pe sezon. Mi s-a parut o afacere foarte tare. Cred ca va fi si in Romania, si e foarte bine ca au aparut, dar cu o floare nu se face primavara, si mai ales daca nu inceteaza darimarea cladirilor istorice, nu cred ca face sens sa mergi sa vezi turnuri de beton si sticla.
cit priveste neajunsul cu copertina, si daca mergeai pe jos puteai sa faci insolatie. La Londra nu-ti dau nici umbrela in caz ca incepe ploaia, nici sapca de soare. Nu e mai putin adevarat ca de la vanzatori ambulanti de suveniruri poti sa ti le cumperi pe amindoua cu patru, cinci lire.
1. "pentru cine a fost la ..." in loc de "cine a fost la ....", in contextul dat;
2. "bus" in loc de "autobuz";
3. "nu cred ca face sens sa..." in loc de "nu cred ca are sens/rost sa...".
4. "locatii turistice" in loc de "zone turistice" pentru ca locatie inseamna inchiriere :)
5. "suveniruri" in loc de "suvenire"
In rest, cele bune!
Si cum poti sa iei in serios comentariul cuiva atunci cand gramatica e la pamant?
Pentru mine, cineva care scrie la modul asta nu a citit niciodata o carte si probabil si-a facut studiile pe la spiru haret.
E una din marile tragedii care se petrec in tara asta si da, e important sa scrii corect. Daca nici limba materna nu o stapanesti bine, imi imaginez ce bine vorbesti limba tarii in care esti rezident.
priceput-ai? nu, probabil in loc de mea culpa, sunt un pic ignorant dar am intentii bune gen, o sa ataci. raducioiule!!
De ce sa-ti umfli tu ficatul cu venin pe chestia asta?
Oricum, mi-a placut "geniala" propozitie "un englez mort de foame poate sa se plimbe cu autobuzul turistic prin Bucuresti".
Cred ca ideea doar va aduce mai mutli bani RATB-ului... Sa nu uitam ca esenta turismului este CE sa vezi... CUM sa vezi trece in plan secund. Dar desigur e mai usor si mai convenabil financiar sa dai unda verde proiectelor care demoleaza case vechi pe de o parte, iar pe de alta sa inaugurezi linii de autobuze etajate. Bravo!
Apropo! ultima ta fraza e geniala. ai dreptate!
2. de demolari se ocupa primaria capitalei. de turism se ocupa un minister (ar putea si primaria, dar nu vrea)
... la iarna...
Cu blocajele din trafin (apropo: BUNA intrebarea cum acopera 4 autobuze din 15 in 15 min un traseu de o ora si jumatate... >:)
Si ce or sa vada turistii, dupa ce astia, pe langa ca nu promoveaza cladirile care merita vazute, mai si darama tot si baga magaoaie de prost-gust? Tzepe de sticla pot "turistii" astia sa vada si pe la ei prin tzara...
Apropo: de ce e 25 ron biletul? Un bilet RATB e cca 1,5 ron, de 25 ron pot sa merg cu autobuzul normal 16 statii. Cate statii au autobuzele astea?
Cate statii are? "Traseul pentru linia turistica este: Piata Presei Libere - Muzeul Satului - Arcul de Triumf - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Piata Unirii - Universitate - Piata Romana - Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle - soseaua Kiseleff - Piata Presei Libere."
Poti sa le numeri, sau n-ai invatat inca?