In concediu / Festivalul Medieval Turnirul Cetatilor la Brasov
"Legenda spune ca a fost odata ca niciodata, intr-o tara foarte indepartata, peste noua tari si noua mari, o imparatie numita Brasov, condusa de un imparat sever, dar drept. Imparatul avea o fiica de o frumusete rapitoare, inzestrata cu numeroase calitati si foarte iubita de popor. Pe vremea cand onoarea era cea mai de pret virtute, patru cavaleri au pornit la drum pentru a cere mana preafrumoasei domnite. Asa a inceput "Turnirul Cetatilor"." (sursa)
Festivalul se desfasoara, vara aceasta, in patru orase. Editia de la Rasnov a avut loc in luna iulie. In august au loc editiile de la Brasov (5-7 august), Bran (12-14 august) si Fagaras (18-21 august).
Din programul Festivalului Turnirul Cetatilor de la Brasov
Cu ocazia Festivalului Turnirul Cetatilor de la Brasov, vizitatorii vor fi martori la evenimente si manifestari medievale precum: turniruri cu cai, lupte cu spada intre cavaleri, trageri cu arcul, aruncarea sulitei, manuirea spadelor, lupta suprema pentru cucerirea mainii frumoasei printese, teatru medieval, jocuri medievale pentru copii si adulti.
Fiecare zi a Festivalului "Turnirul Cetatilor" se va incheia cu show-uri de noapte, dansuri si foc.
Nu vor lipsi specialitatile culinare facute dupa retete din vremuri apuse, cum ar fi carnatul teutonului, tepelus si ospatul cavalerului.
Va exista si un loc de joaca, o "gradinita medievala" unde cei mici vor primi costume medievale.
Localizare si istoric. Important punct de aparare al cetatii Brasovului, Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii) a fost la initial turn (inceputul secolului XV). In 1625, in urma unui incendiu, a fost construita actuala cetate, care a servit de-a lungul timpului ca depozit, cazarma, inchisoare (pana in 1954), depozit de arhive, complex turistic (din 1981).
Vezi pe harta Cetatuia de pe Straja.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Nu inteleg spiritul medieval, nu imi place muzica respectiva, nu imi plac costumele.
Cand le vad pe mimozele alea defiland in haine lungi mi se intoarce stomacul. Ce noi nu avem port popular? Nu avem traditii de 1000 de ori mai frumoase, muzica si dansuri mai bune? Nu avem si noi legende si Harapi Albi?
Trebuie sa vina 2 baieti cu tigaia pe cap sa se bata cu sabiile de fiecare data? Trebuie sa vina aceleasi fetiscane sa se joace cu focul sau sa arda vrajitoarele pe rug? Aceleasi spectacole de calitate indoielnica de fiecare data, dar in alte locatii. Festivalurile nu difera intre ele si sunt lipsite de originalitate.
Serios, festivalurile sunt faine, dar mai schimbati si voi profilul.
Presupun ca raspunsul va fi: Daca nu iti plac nu te duce, noua ne plac :-))) ... tipic romanesc
Si sa iti mai spun o chestie, ca sigur gandesti ca asta e o tampenie romaneasca, sa facem tot timpul festivaluri medievale, de exemplu Germania are de 1000 de ori mai multe festivaluri medievale decat noi, are de o gramada de ori intr-un singur an, chiar si in cel mai marunt orasel, si oamenii merg, pentru ca aia isi respecta trecutul si istoria... nu ca altii batuti in cap ca tine.... Du-te si asculta manele in club ca asa cred esti mai fericit asa...
Si se pare ca nu prea stii care sunt originile noastre. Nu prea stii ca romanii (si bulgarii) stateau prin Schei si plateau taxe sa treaca prin cetate unde erau mai mult nemti si unguri. Vorbesti degeaba de traditiile noastre de 800 de ani, poate erau traditiile altora.
E mai simplu sa defilezi cu o rochie lunga si cu cosite decat sa inveti o invartita sau sa manuiesti fusul.
Repet, nu sunt importiva festivalelor medievale, dar mi se par lipsite de imaginatie si prea multe. Te asigur ca stramosii baietilor imbracati in costume erau la coada vacii. Nu stiu cati saxoni mai sunt pe la noi....
In fine ... discutie lunga
Brasovul e superb si merita evenimente, dar mai bine organizate.
1 - De ce tigaie si nu ceaun, daca tot esti in zona de comparatie cu ustensile culinare?
2 - Ce legatura are comentariul tau cu oamenii care plateau taxa sa intre in cetate? Eu vorbeam de de obiceiul medieval, si cel din zona noastra. acuma daca o iei asa nimeni nu ar mai avea traditia pura a lui, pentru ca orasele au fost tot timpul ocupate, colonizate regiuni cu tot felul de alte neamuri... Romanii, nemtii si ungurii ce erau in brasov atunci toti faceau si fac parte din comunitatea respectiva, deci in concluzie sunt stramosii nostrii, deci facce parte din traditia ta, desteptule!
3 - Daca esti atat de nemultumit si plictisit de spectacolele astea si tot susti ca sunt lipsite de imaginatie, zi-mi si mie macar o idee ce ar putea sa o faca, pt ca sa te faca pe tine multumit!
4 - Care sunt prea multe, bai? in Brasov de exemplu anul asta in cetate au fost 2, asta e prea mult? In orase cu aspect medieval ti se pare prea mult? In Germania, dupa cum am mai spus si inainte, se tin mult mai multe intr-un an, intr-un orasel mic care are o cetate minuscula, dar se tin... si lumea le respecta. Si crede-ma ca mai mult de lucrurile astea care le fac la noi, nu fac nici ei mare lucru in plus. Depinde aici de marime cetatii.
Parerea mea e ca ar trebui sa se faca o data pe an, un festival medieval care sa cuprinda tot centrul vechi al Brasovului timp de o saptamana sa zicem. Sa fie decorat in acel stil, oameni imbracati sa patruleze pe strazi, sa fie spectacole ample de teatru,concerte, lupte, foc, concursuri etc. simultan in locatii diferite iar cand omul vine sa nu se plictiseasca, pana incepe ceva ce i-ar placea, sa poata sa aleaga.
Oricum, mi se pare jalinc cum gandeste romanul din anumite puncte de vedere. Astept raspuns la intrebari
2. Nu am spus nimic de taxa. E ok sa fie taxa. Medieval pentru traditia mea e poate un Vlad Tepes un Mircea cel Batran, un Mihai Viteazul si Junii Brasovului (care defileaza prin oras de ziua lor). Toata recunostiinta pentru sasii care ne-au construit orasele, trebuie si ei sarbatoriti, dar avem eroii nostri, care sunt mai rar mentionati. Nu se poate sa ii sarbatorim pe cavalerii teutoni in fiecare weekend si pe stramosii nostri niciodata.
3-4. Vad ca ai inteles ideea: O sarbatoare mai bine organizata, pe o saptamana in tot centrul vechi si cu o mai mare adaptare la Romania (respectiv ce e medieval si in Romania, cu tot cu sasi si secui). Uita de partea cu oameni care patruleaza "imbracati" pe strada. Asta urasc eu la festivalurile astea, pe cei care cred ca se implica doar imbracand zdrentele lu' bunica. Daca fac ceva, tot respectul, dar nu sa "patruleze".
Am locuit mai multi ani in Germania si te asigur ca nici ei nu exagereaza cu chestii penibile (gen batai cu sabii). Ei sunt grupati tot in organizatii de cavaleri/aparatori - Schutzen, pe sistemul junilor din Brasov, au fanfare si de obicei fac ceva, nu doar defileaza.
De ce sunt prea multe? De fapt nu sunt, dar sunt aceeasi indivizi care joaca aceeasi piesa peste tot (de 2 ori pe an).
Daca iti faci si tu o trupa (poate ai deja) te-ai scos, e o afacere buna (ba chiar mai pleci si prin strainatate din cand in cand). Apropo, la standul Brasovului din Nurnberg tot aceleasi trupe faceau spectacol :-))). In loc sa promovam ce e specific pentru Romania, mergem sa le aratam la nemti ce ne-au invatat ei acum sute de ani :-)).
E doar o chestie de mandrie fata de istoria noastra. Ne ajunge cat ne-au calarit altii sute de ani in Transilvania. Hai sa vedem si ce e al nostru.