Pe 23 august va avea loc un eveniment-tribut in memoriam Amy Winehouse, in Piata George Enescu din Bucuresti, informeaza organizatorii. In deschidere, de la ora 20:00, Paula Seling, Rona Hartner si Maria Radu vor aduce in fata publicului propriile versiuni ale celor mai faimoase hituri semnate de artista britanica, iar de la ora 21:30 va fi proiectat pentru public DVD-ul "I Told You I Was Trouble: Amy Winehouse Live From London (2007)". Accesul este gratuit.

Amy WinehouseFoto: Reuters

Cantareata Amy Winehouse a fost gasita moarta pe 23 iulie, in locuinta sa din Londra. La exact o luna de la disparitia sa fulgeratoare, trei dintre cele mai frumoase voci feminine romanesti, Paula Seling, Rona Hartner si Maria Radu aduc un omagiu acestei fascinante figuri a muzicii pop, o imagine in oglinda a lui Kurt Cobain, al carui deces, in 1994 (de asemenea, la 27 de ani) a fost precedat de abuzul de droguri si de frustrarea fata de succesul caruia nu putea sa-i faca fata.

Paula Seling: "De cand ma stiu, am fost fan" Janis Joplin! Amy Winehouse este, cred eu, un fel de Janis Joplin a ultimei generatii. Cu bunele si cu relele acumulate intre timp. Multe se pot spune in contradictoriu, probabil. Dar un lucru este cert: muzica ei va ramane. Gestul nostru de acum nu este decat un mic omagiu adus unei artiste cu destin tragic, care se alatura celebrei galerii care ii reuneste pe Jimi Hendrix, Janis Joplin si Jim Morrison".

Rona Hartner: "Sunt foarte incantata ca cineva a avut ideea asta si emotionata ca m-a avut in vedere pentru realizarea ei. Am fost realmente afectata de disparitia terestra a lui Amy. N-am putut dormi timp de o saptamana pentru ca o visam mereu venind la mine si cerandu-mi sa ma tatuez cu numele ei. I-am facut slujbe de pomenire la biserica la care merg eu in Paris si, totusi, simteam ca ii sunt inca datoare intr-un fel. Am reinceput sa-I ascult/cant piesele cu alta atentie si iata ca Cineva Acolo Sus a aranjat lucrurile in asa fel incat sa pot transmite unui public (culmea, din tara mea natala!) ce imi spune acum muzica ei" spune Rona Hartner, care va veni special de la Paris pentru acest eveniment.

Maria Radu: "Cand am descoperit-o am fost socata. Intr-o lume muzicala in care se pune accentul numai pe imagine, Amy Winehouse reprezenta talentul pur... o voce inconfundabila, personalitate puternica si mult feeling. O pun pe aceeasi treapta cu marile voci ale lumii: Aretha Franklin, Etta James, Whitney Houston... Pentru mine ramane unica."

DVD-ul "I Told You I Was Trouble: Amy Winehouse Live From London (2007)" include piese de referinta de pe albumul de debut al lui Amy Winehouse, "Frank", si, de asemenea, de pe "Back to Black": "You Know I'm No Good," "Tears Dry On Their Own", "Valerie", "Rehab" si multe altele. Este un recital de aproape 60 de minute de concert live, inregistrat la Londra, la Sheperd's Bush Empire.

Despre Amy Winehouse

Fiica unui sofer de taxi si a unei farmaciste, Amy Jade Winehouse a crescut in Southgate, in nordul Londrei. Primii ei ani din viata au fost inconjurati de jazz, deoarece multi dintre unchii din partea mamei erau muzicieni si cantau jazz.

Debutul ei profesional a fost urmat de o atentie marita din partea presei, care s-a concentrat din ce in ce mai mult pe viata personala agitata a artistei. Winehouse avea sa rateze mai multe concerte live si aparitii TV din cauza consumului de alcool.

De altfel, va avea pana la moarte o viata dezordonata si plina de excese. Antiteza dintre succesul comercial si criticile elogioase versus o viata personala permanent in criza au generat diferite reactii de-a lungul anilor.

  • Revista New Statesman avea sa o numeasca pe Amy Winehouse "o gura-spurcata, dar o diva cu picioarele pe pamant"
  • Philadelphia Inquirer rezuma, atunci cand Amy avea 24 de ani: "Are sase nominalizari Grammy si planeaza cu capul inainte catre succes si disperare, cu un sot dependent aflat in inchisoare, parinti exhibitionisti cu un rationament chestionabil si paparazzi constant pe urmele ei. In acelasi timp, designeri haute-couture precum Karl Lagerfeld isi aproprie stilul ei ravasit si o marketeaza elitelor proclamand-o noua Bardot".

Amy Winehouse ar fi urmat sa sustina primul ei concert la Bucuresti luna viitoare, pe data de 15 august. Dupa ce spectatorii au huiduit-o in urma cu o luna la un concert sustinut la Belgrad, unde a urcat beata pe scena, concertul programat in Romania a fost anulat, artista fiind internata intr-o clinica de dezintoxicare. Cauza mortii cantaretei nu a fost facuta publica oficial, insa presa din Marea Britanie a lansat zvonul ca a fost vorba despre o supradoza.