In perioada 12-14 august, la Rosia Montana, se desfasoara editia a VI-a a FanFest. Din program: tururi ghidate, concerte in aer liber (Luna Amara, Sarmalele Reci), un mini-festival de filme cu tematica sociala si de mediu, spectacole eveniment.

Rosia MontanaFoto: fanfest.ro

Timp de trei zile te poti bucura de peisajele Muntilor Apuseni, poti cunoaste istoria de 2.000 de ani a Rosiei Montane si pe oamenii locului si poti participa la numeroasele evenimente organizate cu aceasta ocazie: concerte in aer liber, spectacole de teatru, proiectii speciale de film, conferinte, tururi ghidate prin localitate si imprejurimi, targuri de produse traditionale culinare si de "homemade", targul de produse culinare traditionale si cel de obiecte realizate manual.

FanFest 2011 - selectii din program:

1. Tururi ghidate

Pentru ca unul dintre principalele scopuri ale FanFest este cunoasterea localitatii si a zonei, in fiecare zi a festivalului, participantii vor avea la dispozitie ghizi care vor facilita vizitarea celor mai importante obiective ale localitatii si din imprejurimi: bisericile, taurile, situl arhitectural protejat Rosia Montana si galeriile romane. Seara, participantii vor putea asculta povestile si legendele locului, de la cele cu valve si hoti de aur pana la cele legate de bataliile care s-au purtat aici in timpul Revolutiei de la 1848.

2. Concerte in aer liber

Toropeala de peste zi, condimentata cu muzica de DJ, in capitele cu fan din zona lounge-ului va fi inlocuita pe inserat de concertele live de la scena Taul Brazi. Vineri, sambata si duminica vor fi prezenti Luna Amara, Sarmalele Reci, Aria Urbana, Alternativ Quartet, Mojo Barells Band, Junetrip, Trupa OM, Maya, Adhoc, Dusty Old Records, Fierbinteanu, iar spre dimineata petrecerea va continua cu mixurile eclectice ale DJ-ilor Kaya Sound, Limun, Atomic Midget, Injektah, Mihai Liquid, Djubei, Dj Padre, Burner Greene, Yogi, Koko, Tabac & Phla feat Pietonu¬ si ale VJ-ilor Flowerstepper & Spacebunny.

3. Spectacole eveniment

"Rosia Montana, pe linie fizica si politica", este un spectacol montat de grupul Dramacum la Teatrul Maghiar din Cluj in 2010. La Rosia Montana va fi prezentata o varianta inedita a piesei, si anume povestea spectacolului - modul in care, pornind de la un proiect artistic, autorii au descoperit Rosia Montana si cum i-a influentat si schimbat acest lucru. "Coloana sonora" a reprezentatiei va fi asigurata de Bobo, de la Fara Zahar.

"Scoala noastra", un documentar eveniment, regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma, e o poveste despre romi. Dar si despre ipocrizie. Ipocrizie inconstienta, desprinsa din gesturi mici, din cuvinte si ridicari de voce, care tradeaza incapacitatea de a-i privi, de a-i trata si de a le oferi sanse egale reale copiilor romi pe care pretindem ca vrem sa-i ajutam.

Acestor doua evenimente li se va adauga un mini-festival de filme cu tematica sociala si de mediu, care vor fi proiectate in fiecare dintre cele trei seri in spatiul public al Pietei Vechi din Rosia Montana.

4. Conferinte & workshop-uri

Patrimoniul cultural si modul in care acesta poate fi valorificat economic in beneficiul comunitatii va face obiectul unor prezentari si dezbateri pornind de la studii de caz - Rosia Montana (arhitecti Virgil Apostol si Stefan Balici ¬ ARA) si Rimetea (arhitect Eugen Panescu - Planwerk). Antropologul Vincze Eniko va prezenta si modera workshop-ul ¬Rasism de mediu¬, iar jurnalistul Mihai Gotiu va face o analiza a modului in care cazul Rosia Montana a fost prezentat in mass-media nationale si internationale. Grupul pentru Actiune Sociala (GAS) si membri ai Campaniei Salvati Rosia Montana vor prezenta moduri concrete in care fiecare cetatean se poate implica activ in luarea deciziilor in probleme care il privesc sau de care este interesat.

5. Targuri

Targul de produse culinare traditionale si cel de obiecte realizate manual nu vor lipsi de la editia a VI-a a FanFest.

Toti artistii si invitatii imparasesc dedicatia si dorinta de implicare specifica activitatilor campaniei, astfel incat participarea lor in cadrul festivalului este pro bono. De asemenea, festivalul se desfasoara fara taxa de participare pentru public si este bazat in exclusivitate pe munca voluntara a organizatorilor si pe donatii private, intr-o mare parte primite de la persoane fizice.

Programul complet al FanFest poate fi vazut aici.

Detalii despre evenimentaici.

Recomandari pentru FanFest

 • Evenimentul va avea loc si in cazul in care vremea va fi nefavorabila. Este indicat ca participantii sa aiba imbracaminte de ploaie.
 • Din cauza situarii in zona montana, chiar daca ziua este foarte cald, noaptea temperatura poate scadea pana la 10 grade. Organizatorii recomanda imbracaminte calduroasa si incaltari de munte pentru cei care vor sa faca excursii in zona. Cei care campeaza sa aiba saci de dormit, izolir sau paturi groase.

Interdictii

 • In perimetrul desfasurarii festivalului este strict interzis focul de tabara sau de orice fel
 • Este interzis a se face baie in tauri

Obiective turistice in zona

 • Ariile protejate Piatra Despicata si Piatra Corbului
 • Muzeul Mineritului si galeriile daco-romane din Muntii Carnic si Orlea
 • Taurile din vremea Imparatesei Maria Teresa
 • Ruinele cazinoului de la inceputul secolului al XIX-lea si 37 de case de patrimoniu
 • Frumoasa vale Corna
 • Biserica lui Balint, erou legendar al locului
 • Casa memoriala a lui Closca, simbol al luptei pentru libertate alaturi de Horea si Crisan

Localizare. Comuna Rosia Montana este situata in partea central-vestica a Romaniei, in N-V judetului Alba. Rosia Montana este amplasata integral in zona muntilor Apuseni, la o distanta de 76 km de municipiul Alba Iulia, 11 km de orasul Abrud, 15 km de orasul Campeni si 135 km de orasul Cluj Napoca. Editia a VI-a a festivalului FanFest la Rosia Montana are loc in zona Piata Veche - Taul Brazi. Vezi Rosia Montana pe harta.

Transport. Accesul la FanFest se poate face cu masina sau cu autobuzul. Detalii aici.

Cazare. Pentru eveniment, va puteti caza: la pensiune agro-turistica, in gradina cu cortul, in sura cu fan. Detalii si preturi aici.

Meniu FanFest. Printre altele: ciorba radauteana, ciorba de perisoare, gulas, gulas vegetarian si altele. Detalii aici.