In perioada 13-15 august, la Ciocanesti, se desfasoara cea de-a VIII-a editie a Festivalului National al Pastravului, manifestare inclusa in cadrul Proiectului Pelerin in Bucovina, scrie vatradorneilive.ro. Din program: concurs de pescuit pastrav pe apele Bistritei Aurii, concurs cu plutele, river rafting, parada portului popular (mascota festivalului, caruta cu pastrav), expozitie concurs de gastronomie, muzica patriotica, "Primirea lui Bogdan Voda - plaiesii cu faclii", concursurile "Cel mai mare pastrav" si "Cea mai mare mamaliga".

Festivalul National al Pastravului Foto: ciocanestibucovina.eu

Sambata, 13 august

In prima zi a festivalului, la ora 12:00, vor fi primiti invitatii, turistii si pescarii care se inscriu la Concursul de pescuit pastrav pe apele Bistritei Aurii - faza nationala. Grupurile de turisti vor fi indrumate sa viziteze comuna muzeu Ciocanesti, Muzeul National al Oualor Incondeiate, bisericile de lemn din comuna, Muzeul etnografic de la biserica satului Botos.

La ora 17:00, organizatorii au pregatit un simpozion tematic, care se va desfasura in odaia mesterilor populari din incinta Muzeului National al Oualor Incondeiate. Tot in prima zi, turistii pot participa la slujbele de Vecernii la mai multe manastiri.

Duminica, 14 august

In a doua zi de festival, intre orele 7:30 si 10:30, este programat concursul de pescuit pastrav - mansa a doua. Oaspetii pot sa participe la Sfanta Liturghie oficiata la bisericile si manastirile din Ciocanesti si Botos, dar pot vizita si muzeele din comuna, care vor fi deschise toata ziua.

La ora 11:30, va incepe concursul cu plutele pe Bistrita Aurie, etapa a II-a, de la Orata la Oita, urmat de river rafting - Clubul Eco Dorna. La ora 12:00, va incepe parada portului popular (mascota festivalului, caruta cu pastrav - de la Muzeul National al Oualor Incondeiate, la Stadionul Ciocanesti).

Oficialitatile locale vor da startul oficial al celei de-a VIII-a editii a Festivalului National al Pastravului, dupa care va fi lansat puiet de pastrav in apele Bistritei Aurii - zona centrala a localitatii.

Pe parcursul zilei de duminica, in localitate va putea fi admirata expozitia-concurs de gastronomie cu produse vegetariene bucovinene. De asemenea, turistii vor putea asculta un recital al preotului Marius Cristian Pop, alaturi de alti artisti care vor interpreta muzica patriotica.

Tot duminica, vor fi desemnati castigatorii concursului de pescuit si gastronomie vegetariana. Seara, turistii vor participa la un moment inedit al serii "Primirea lui Bogdan Voda - plaiesii cu faclii". Invitati: Irina Loghin, Ansamblul "Braduletul", Ansamblul "Bistrita Aurie".

Luni, 15 august

In a treia zi de festival, turistii pot participa la Sarbatoarea Sfanta Maria Mare. Dupa-amiaza, pe Stadionul Ciocanesti vor avea loc concursurile "Cel mai mare pastrav" si "Cea mai mare mamaliga", pe locul in care va fi amenajata o stana traditionala.

Cei mai varstnici gospodari din Ciocanesti, cu peste 50 de ani de casnicie, vor fi sarbatoriti si onorati de oficialitati, dupa care vor fi invitati sa deguste bunatati preparate din pastrav, dupa retete traditionale. Va continua concursul "Plutele pe Bistrita Aurie" - mansa a III-a, de la Oita, la Ciocanesti.

Va urma un spectacol cu Irina Loghin, Ansamblul "Braduletul" Botos si Ansamblul "Bistrita Aurie" Ciocanesti.

Localizare. Comuna Ciocanesti este asezata in partea de sud vest a judetului Suceava. Detalii despre Ciocanesti gasiti aici. Vezi localitatea Ciocanesti pe harta.

Turism Ciocanesti

Traseele turistice in zona Ciocanesti:

Traseul Brezuta

- Varful Tolovanu (3 km)

Obcina Mestecanisului (6 km)

- Cabana Mestecanis (7 km)

Traseul turistic Suti

- Plaiul Tarsului (2,5 km)

- Batca Tarsului (4 km)

- Batca sesii Suhard (6 km)

Traseul turistic Recele

- Plaiul lui Ivan (4 km)

- Schitul Sfanta Cruce (6 km)

- Muntele Suhard (7 km)

- Varful Farauani (5 km)