Muzica dance (Trentemoller, Kid Cudi, Empire of the Sun), rock (Motorhead, Deftones, Helloween), nume noi (Hurts, Marina & The Diamonds, Crystal Castles) circ, teatru, pictura, sculptura, proiecte ale organizatiilor non-guvernamentale, toate intr-o saptamana pe insula Obudai din Budapesta, in care abia iti raman cateva ore de dormit la cort. Intre 8 si 15 august s-a desfasurat a 19-a editie a festivalului Sziget. A fost un "revival" al anilor '90 cu Prince si Pulp capete de afis. 77.000 de persoane pe zi si un total de 385.000 de fani din 61 de tari au locuit insula in cele sapte zile.

Foto:

Ziua 0 i-a adus pe Boban Markovic si orchestra la scena Rock-Metal unde cativa sarbi si alti zeci de "insulari" au dansat pe ritmuriule balcanice. Intre timp, la scena mare (Pop-Rock Stage), zeci de mii fani, in majoritate localnici, au strans randurile pentru primul concert Prince din Ungaria. Prince si-a respectat statutul de legenda a muzicii funk si a sustinut un concert de doua ore si jumatate, facand o incursiune prin toate hiturile din ultimele trei decenii: "Cream", "When Doves Cry", "Purple Rain", dar si un cover dupa Michael Jackson, "Don't Stop Till You Get Enough".

Mono Jacks au reprezentat Romania

Festivalul abia avea sa inceapa. Prima zi oficiala de Sziget a fost deschisa de The Maccabees. Ne-am facut timp imediat dupa concertul lor sa trecem si pe la Europe Stage, unde cantau romanii Mono Jacks. Cateva zeci de compatrioti si alti curiosi au asistat la recitalul acestora. Interpol au ajuns si ei la Budapesta, inainte de festivalul Summer Well, iar show-ul serii a fost sustinut de proaspat impacatii Pulp cu marile hituri din anii '90: "Disco 2000", "Something Changed" si "Common People".

Urmatoarea zi am avu parte de energicii La Roux, ajunsi in fata "insularilor" inca de dupa-amiaza. Kasabian, trupa care va vizita si Romania la festivalul Peninsula, a urcat pe scena principala tot in a doua zi de festival. Chemical Brothers au incheiat seara, la concurenta cu un magnific concert sustinut de Gotan Project la scena World Music.

Un alt show de exceptie au oferit Skunk Anansie. Deborah 'Skin' Dyer, solista trupei, s-a aruncat peste multime si a continuat sa cante fiind purtata pe bratele fanilor inapoi catre scena. Skin a primit apaluze si din partea artistilor aflati in backstage.

Kate Nash, ceruta de sotie de un fan

Un episod haios s-a petrecut in penultima zi de Sziget. Un fan al britanicei Kate Nash si-a scris pe piept "Marry Me". Multimea l-a sutinut si l-a dus pe brate pana la scena, iar Kate a cedat si l-a chemat pe "viitorul sot" pe scena, fiind teribil de amuzata. Kaiser Chiefs au continuat petrecerea britanica la Pop-Rock Stage, in timp ce Goran Bregovic a facut mii de oameni sa topaie si a plecat in urale si aplauze de pe scena World Music.

The National s-au apropiat de Europa de Est prin primul concert al trupei in Budapesta. Vocea de bariton a frontman-ului Matt Berninger a incins atmosfera in ultima zi. Americanul, care a tot baut dintr-o sticla de vin rosu, a primit din partea publicului feminin doua sutiene si o ciufuleala, la final cand a coborat printre spectatori. Steagul Tarii Galilor a asteptat cuminte in spatele scenei pana la finalul recitalului The National. Dupa aceea a aparut pe scena, alaturi de cei de la Manic Street Preachers, penultimul act al festivalului pe scena mare.

Organizatorii au decis ca anul acesta sa inchida festivalul cu o trupa mai tanara, White Lies, care a avut un success imens cu primul album ("To Lose My Life"), dar care s-a dovedit mult mai modesta cu noul material, "Ritual".

Un nou Sziget s-a incheiat, insa organizatorii sunt deja cu gandul la anul viitor cand festivalul din Budapesta ajunge la editia cu numarul 20. Pana atunci, insa, urmeaza Peninsula (Felsziget), festivalul din Targu Mures conceput tot de cei de la Fundatia Sziget, in perioada 25-28 august.