FOTOGALERIE Dubrovnik - Plimbare prin orasul care in doua decenii a trecut de la distrugere la prosperitate
Istoria spune ca primii locuitori au venit pe aceasta insula stancoasa acum 15 secole cand oraselul lor aflat in apropiere a fost distrus de navalitorii slavi, iar locuitorii dalmati au fugit, cautand un refugiu. In zilele noastre acea insula stearpa s-a transformat intr-un labirint de stradute cu case restaurate deschise la culoare si un numar ametitor de restaurante si magazine de suveniruri.
Primii locuitori au venit in Dubrovnik fugind de invadatori, acum turistii fug cel mult de soarele nemilos care duce temperatura vara lejer la peste 35 de grade, in timp ce iarna e o raritate sa scada sub -5, clima care ajuta portocalii si smochinii sa fie la fel de comuni, cum sunt la noi merii.
Strada principala, numita Stradun sau Placa, dateaza din vremurile de glorie de acum patru sute de ani cand Dubrovnik era un stat independent, prosper si democratic sub numele Republica Ragusa. (Foto 2,3) Atunci, Stradun era printre cele mai largi strazi europene, pe ea se afla o farmacie care functiona inca din secolul 14, iar la celalalt capat se gaseste si acum Palatul Rectorului, unde guvernatorul orasului nu avea voie sa iasa din cladire in timpul mandatului de o luna, decat daca obtinea o aprobare speciala din partea Senatului. Mandatul era numai de o luna pentru ca un numar cat mai mare de oficiali sa poata conduce orasul, iar rectorul nu avea voie sa locuiasca nici macar cu familia in aceea luna, pentru a se putea concentra exclusiv pe treburile publice. (Foto 6)
Astazi e cam greu sa-ti mai interzica cineva sa iesi dintr-o cladire sau se te plimbi pe unde vrei, iar orasul e plin de restaurante, unele dintre ele cu preturi decente care-ti permit sa mananci bine cu sub 15 euro/persoana. Peste tot sunt standuri cu inghetata, dar cine vrea sa se racoreasca pe gratis poate bea apa din fantani, unele dintre ele vechi de peste trei secole.
Din larga strada principala pornesc stradute laterale stramte cu multe randuri de scari abrupte, rufe intinse la uscat intre case si usi deschise de unde mirosurile de mancare ies in devalmasie. (Foto 1) Pe aceste stradute pot manca cei care nu au bani de restaurante, in mici fast-food-uri se vand felii mari de pizza la doi - trei euro (15 - 20 kune croate) si poti sta la mese de lemn nepretentioase, inconjurat de pisici uriase si mofturoase.
Atmosfera nu era atat de lejera pe la 1650: un cutremur a distrus o mare parte a cladirilor si a pus la pamant majoritatea afacerilor, iar la inceput de secol 19 a venit si sfarsitul Republicii, odata cu invazia napoleoniana. Catastrofele nu au ocolit orasul nici in istoria recenta: acum 20 de ani fortele sarbesti si muntenegrene au asediat timp de sapte luni orasul, desi nu era de importanta strategica. Trei sferturi dintre cladiri au suferit distrugeri, iar strada principala era plina de bucati de zid si tigle.
Acum nu se mai vad urme pe cladiri, ci doar in muzee, iar locuitori din alte orase croate care au suferit mult in razboaiele de dupa destramarea Iugoslabiei, spre exemplu Vukovar, spun ca Dubovnik a fost masiv ajutat sa se refaca, in timp ce orasele din nord au fost neglijate fiindca nu erau de importanta turistica.
Dubrovnik e destinatie de week-end pentru vest-europeni, iar cei care au bani din greu pot sta la hoteluri cu 2-300 euro/noapte. Daca faci din timp rezervare poti sta cu sub 50 de euro camera dubla in oras, iar apartamentele sunt ieftine, insa rezervarea se face in general pentru o saptamana intreaga, nu pentru una - doua nopti.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
E un loc în care 2-3 zile sunt insuficiente pentru a vedea tot ce iti ofera. Un minim de 6-7 zile e necesar, şi merita din plin...
Daca am fi mai ospitalieri cu cei veniti ar fi mai bine, Romania are o imagine prasta nu din cauza lui Basescu si Udrea dar din cauza ca romanul ( marea majoritate ) se gandeste la burta proprie mai mult decat la onoare si imaginea tarii..
* parere proprie.
daca ai fi mai putin aplecat spre bashcalie (venita din frustrare), poate ai realiza ca dubrovnik-ul exista acolo 15 secole (adica 1500 de ani).
de asemenea, daca ai avea putina aplecare spre logica, poate ai realiza ce inseamna "acum patru sute de ani (...) Dubrovnik era un stat independent, prosper si democratic sub numele Republica Ragusa".
concluzie: nu poti sa faci din kkt bici, si sa mai si pocneasca;
n-ai cum sa faci din slobozia dubrovnik, la fel cum nu poti face din bucuresti paris sau din Bran Valea Loarei.
cele mai "vechi" obiective turistice ale noastre, ori au numai 100 de ani, ori, daca sunt mai vechi, atunci sunt bine ascunse atat prin lipsa drumurilor de acces, cat si prin "lucrari de restaurare" (nicio manastire din moldova nu mai are vreaun zid original de acum 500 de ani).
asadar, inainte de a o injura pe udrea ca nu e in stare sa ne dea si noua istorie, poate pui putin mana pe-o carte.
si-o sa afli cam care e locul romaniei pe harta "monumentelor istorice";
in materie de turism, romania nu poate concura cu dobrovnik-ul, atat timp cat n-are un dubrovnik.
ar fi sighisoara, care e cam de 10 ori mai mica, inconjurata de cartiere cu blocuri comuniste in loc de marea adriatica si, in plus, ca sa ajungi acolo, venind dinspre bucuresti, iti trebuie zile intregi, nicidecum un weekend.
in meterie de turism si istorie, specificul romanesc este ilustrat de primarul mazare, care inconjurat de fete buricoase, n-are nicio jena sa spuna ca o cladire de 100 de ani (casinoul din constanta) nu merita nicio atentie... si-o putem demola linistiti.
in materie de turism, romania trebuie sa realizeze ca drumul ei este turismul balnear.
o treime din apele termale din europa, sunt in romania.
si sa nu mai visam cai verzi pe peretzi, gen "bucurestiul este micul paris", sau "slobozia este micul dubrovnik".
jignim si parisul si dubrovnik-ul.
La noi, parca a ramas blocat in timp, undeva la mijlocul anilor 90. Numai chiciuri, servicii penibile si extraordinar de scumpe. Iar 'super' statiunea Mamaia, pe care multi o lauda, abunda de shaormarii, vanzatori ambulanti si afise ale concertelor de manele. Bravo, suntem bengosi. Bine... daca toti primarii or fi ca Mazare, nici nu ma mir!
iar despre croati numai de bine, au reusit sa il refaca superb dupa ce sarbii au bombardat orasul vechi in timpul razboiului din 91-92 iar orasele lor de pe coasta sunt adevarate bijuterii (dubrovnik, split, rejika, pola - ca poate daca zic cu u ziceti ca va injur :) )
a da, si mai era ceva: TAROM avea anul trecut chartere bucuresti - dubrovnik, ieftine, rapide, aeroportul e aproape de oras, rezervari pe net (obligatoriu in orasul vechi - 50-75E/noapte), perfecte pentru un city break
Sezonul turistic scurt face ca investitiile in domeniu sa fie nerentabile in Romania. De aceea avem conditii proaste de acces, lipsa de profesionalism si preturi mari la servicii.
Daca vrei sa castigi prin turism, de fapt in orice afacere e cam aceeasi poveste, trebuie sa vezi ce ai de oferit - in mod necesar ceva ce-ti ofera avantaje fata de concurenta - sa identifici piata tinta, sa vezi daca cumva ai acces pe acea piata, daca e destul de numeroasa sa-ti asigure un cash-flow continuu, daca ai suficienti bani sa poti sa intri in lupta. Si din pacate, piata turistica e foarte volatila, exista "mode", tendinte globale care sunt independente de tine. Plus, o sumedenie de elemente ale mediului inconjurator pe care nu le poti controla.
De exemplu, poti investi mult si realiza contracte cu agentii de turism din Germania care sa-ti garanteze turisti pentru 75% din an pentru circuitul cetatilor sasesti si a fortaretelor taranesti medievale. Daca insa la casa de schimb turistul e jefuit si politia refuza sa te ajute ( cum mi s-a intamplat mie ), sau la restaurant stai o ora sa primesti mancarea rece, sau vezi cum casele sasesti sunt pradate si ocupate de tigani, feed-backul spre agentie va fi suficient de puternic incat sa-ti puna afacerea pe butuci.
Am lucrat in turism, dar nu as investi in turism in Romania, momentan.