Salata rece de paste este perfecta pentru zilele calde de vara, pentru petrecerile in aer liber, ca si aperitiv la iesirile la iarba verde, fiind foarte racoritoare datorita combinatiei de iaurt grecesc si castraveti. Este o salata care ne duce cu gandul la un sos tzatziki, rafinata de aroma somonului afumat si consistenta datorita pastelor, pe care putem sa le inlocuim cu paste integrale sau, pentru o variata si mai light, putem sa le omitem si sa servim salata ca o una de castraveti si somon fume, fiind delicioasa de una singura!

Ingrediente pentru 4 portii

Timp de preparare 20min, dificultate redusa

  • 150g file somon afumat Nautica
  • un castravete Fabio mare sau 300g castraveti cornichon
  • 200 iaurt natur in stil grecesc Pilos
  • 2 fire ceapa verde
  • 2 catei de usturoi
  • 200g tagliatelle cu ou Combino
  • un varf sare Castello
  • un varf piper Mikado

Pentru aceasta reteta puteti folosi atat castraveti Fabio cat si castraveti cornichon, regula este insa aceeasi: spalam foarte bine castravetii, pentru ca ii folosim cu tot cu coaja la salata, apoi ii taiem pe lung si, cu ajutorul unei lingurite mici, indepartam complet partea de seminte a castravetelui. Aceasta are un continut foarte mare de apa si va strica sosul de iaurt. O data ce am indepartat semintele, putem taia castravetele cubulete mici. Taiem si ceapa verde rondele, amestecam iaurtul cu usturoiul trecut prin presa sau tocat marunt si condimentam sosul cu sare si piper dupa gust. Fierbem tagliatellele in 2 litri de apa cu putina sare, adaugandu-le in apa numai in momentul in care aceasta fierbe si le lasam sa fiarba cu 1 minut mai putin decat timpul indicat pe amabalaj, pentru a ne asigura ca sunt al dente si isi pastreaza tinuta in salata. Scurgem bine pastele Ie trecem pe sub un jet de apa rece.

Ca si prezentare, putem fie sa asezam salata in straturi: pastele, castravetii, sosul de iaurt si la final somonul afumat, fie sa amestecam de la bun inceput toate ingredientele intr-un bol incapator. Indiferent de varianta de prezentare pe care o alegeti, salata de paste cu somon fume si castraveti va fi cu siguranta apreciata de toata lumea! Pofta buna!

Incearca si: