Paine integrala facuta in casa? Wow, suna destul de complicat, nu? Ei bine, e mult mai simplu decat crezi! Painea integrala se pregateste de fapt foarte simplu, cu putine ingrediente si multa rabdare. Insa rezultatul final merita toata rabdarea si timpul investite in prepararea painicii – este o paine densa, foarte aromata, care se preteaza alaturi de orice preparat, pentru mic dejun sau cina.

Ingrediente pentru o paine de casa de 800g

  • 500g faina integral Castello
  • 350ml apa
  • 7g drojdie uscata Belbake
  • 2 linguri (30ml) ulei de masline Primadonna
  • 1 lingurita (10g) sare Castello
  • 1 lingura (15g) zahar brun Belbake

Intr-un bol incapator, amestecam faina, sare si drojdia uscata. Facem o gropita in mijloc si turnam apa calduta, uleiul de masline, zaharul. Framntam timp de 10-15 minute sau pana avem un aluat omogen si elastic, care se dezlipeste de peretii vasului si de mana. Facem o bila de aluat, pe care o mutam intr-un bol curat, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la dospit intr-un loc uscat si caldut, timp de 3 ore. Va recomand pentru dospire in general, sa tineti aluatul in cuptorul oprit, cu lumina pornita.

Dupa cele 3 ore, scoatem aluatul pe planseta tapetata cu faina si il framantam din nou 10 minute, apoi ii dam forma pe care o dorim pentru paine, pe care o asezam in tava aragazului, pe hartie de copt si o lasam din nou la dospit o ora.

Incingem cuptorul la 180°C si coacem painea 30-35 minute. Pentru o coaja mai crocanta, incingem cuptorul la 200°C.

Painea integrala poate fi servita alaturi de delicioasa dulceata de zmeura Marible. Pofta buna!

Incearca si: