Semifinalele selectiei nationale pentru concursul Eurovision vor avea loc sambata si duminica, in fiecare dintre cele doua seri vor fi interpretate cate 16 piese iar cele mai bune sase din fiecare semifinala vor intra in finala din 9 martie, potrivit Agerpres.

Cele doua semifinale vor putea fi urmarite pe posturile TVR 1, TVR HD, TVR International si www.tvrplus.ro, de la ora 21,00, in timp ce imagini din culisele evenimentului vor fi transmise pe eurovision.tvr.ro.

In seara de sambata vor evolua in fata juriului si a telespectatorilor Tudor Turcu, Casa Presei, Electric Fence, Diana Hetea, Station 4, Edict, Freestay, Maximilian Muntean, Brigitta & Mihai (feat. TIPS), Natalia Barbu, Spin & Cezar Dometi, Liviu Mititelu, Cezar, Tammy, Luminita Anghel si Anthony.

Seara de duminica va fi deschisa de Ovidiu Anton, urmat de Leticia, Mosquito, Alin Vaduva, Al Mike feat. Renee Santana, Diana Matei, 9 Gardens, The Zuralia Orchestra, ABCD, Elena Carstea Muttart, Narcis Iustin Ianau, Claudiu Mirea, Andrei Leonte, Cristian Prajescu, Jul si Phaser.

In cele doua semifinale juriul si telespectatorii, in mod egal, vor alege cate sase piese care intra in finala.

Paula Seling, Andreea Banica si Ovi, impreuna cu actorul Marius Rizea, recompun grupul ABBA si prezinta atat spectacolele de sambata si duminica, precum si finala din 9 martie a concursului Eurovision. Designerul Gabriela Tilica, alaturi de stilista TVR Rodica Puca, lucreaza la tinutele care sa ii transforme pe cei patru artisti in 'suedezi veritabili'. Iar ca sa nu ramana in pana de poante, Dan Teodorescu le acorda tot suportul, golindu-si tolba de texte inteligente si amuzante.

Marea finala, la care participa cele 12 piese, va avea loc pe 9 martie iar modalitatea de jurizare va fi 50% televot, 50% juriu.

Tara noastra va participa in cea de-a doua semifinala de la Malmo, desfasurata pe 16 mai, iar daca se califica va intra in marea finala din 18 mai.

Anul acesta, la semifinalele Eurovision participa 33 de tari, dintre care 16 concureaza in prima semifinala, cea din 14 mai, iar 17 tari lupta in cea de-a doua semifinala, din 16 mai.

Concursul Eurovision este transmis in Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia si Statele Unite.

Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit European Broadcasting Union.

Cele mai bune performante ale Romaniei in competitia Eurovision au fost de doua ori locul al treilea, obtinut in 2010 de Paula Seling si Ovi cu piesa 'Playing with fire' si in 2005 de Luminita Anghel si Sistem cu 'Let My Try' si o data locul al patrulea in 2006, prin Mihai Traistariu cu 'Tornero'.

Trupa Mandinga a reprezentat Romania in 2012 in finala competitiei si s-a clasat pe locul al 12-lea, cu melodia 'Zaleilah'.