​​Expozitia “Urzeala Tronurilor” a ajuns in weekend la Amsterdam, unde vizitatorii vor putea vedea pe viu costume si alte elemente de pe paltoul de filmare, alaturi de tronul din sabii al regilor Targaryen. Am vizitat expozitia si am stat de vorba cu Maisie Williams (Arya Stark) si Liam Cunningham (Davos Seaworth) despre cum percep povestea si despre cum cred ca se va termina saga Urzeala Tronurilor.

Foto:

Reporter: Ce ati stiut despre Urzeala Tronurilor inainte de serial?

Maisie Williams: Nu stiam nimic, auzisem de carti, mama mea se apucase sa le citeasca in timp ce eu eram in procesul de auditie si a spus ca nu sunt chiar pe gustul ei, dar ca exista foarte multe fatete ale povestii, ca nu e o lucrare fantasy si atat. A devenit o fana inraita a cartilor, intre timp. Ma bucur ca acum are ocazia de a vedea si filmul, de a compara scenariul cu cartile.

Liam Cunningham: Nici eu nu stiam nimic despre poveste inainte de serial. Sunt actor, nu am vrut sa citesc cartile, pentru a nu-mi crea o parere inainte de a citi scenariul, dar din ce am citit in scenariu, pot spune ca e o poveste foarte inteligenta, foarte frumos spusa, cu niste personaje incredibile.

Maisie Williams: Cred ca exista parti care sunt schimbate de la carte la scenariu si nu ar fi o idee buna sa le stii, sau ajungi sa iti doresti sa le vezi in film si sa nu apara. Exista modificari, cum a fost de exemplu cand Arya l-a intalnit pe Tywin Lannister, lucru care nu se intampla in carte.

Liam Cunningham: A fost o scena geniala! Tensiunea, totul... Cred ca e foarte importanta trecerea catre vizual. Oamenii care au citit cartile pot observa ca cei care fac serialul iubesc foarte mult povestea si incearca sa o reproduca intr-un mod cat mai fidel, dar totusi sa isi lase o mica amprenta asupra ei. Nu vor o reproducere 1:1, ci sa aduca povestea la viata intr-un mod vizual. De exemplu, scena de care vorbeam, in care Arya il cunoaste pe Tywin, ar fi foarte dificil de reprodus in carte prin text. Interactiunea dintre personaje functioneaza mult mai bine intr-un mod vizual decat printr-o descriere. Aici sunt necesare schimbari care sa faca povestea si mai buna. Situatia in care Arya este pusa, sa isi pastreze calmul intre doua personaje monstruoase, care au facut foarte mult rau familiei sale, creeaza o dinamica unica.

Reporter: Ce credeti despre soarta personajele dvs.?

Liam Cunningham: Cred ca filmul este o buna reflectare a vietii: nu este foarte corect. Adesea, moralitatea este foarte simpla in teatru: daca faci ceva bun, ti se va intampla ceva bun. In Urzeala Tronurilor, lucrurile nu se intampla in mod obligatoriu asa. Poti face ceva bun, iar apoi sa ti se intample ceva foarte rau. Sau poti face ceva rau iar apoi sa ti se intample ceva foarte bun. Personajele noastre sunt pozitive, loiale, fac lucrurile cum ar trebui sa le faca, si totusi au parte de multe lucruri rele. Davos e in inchisoare, Arya incearca sa isi regaseasca familia... lucruri rele se intampla unor oameni buni.

Reporter: Dintre toate casele din Urzeala Tronurilor, care e preferata dvs. si de ce?

Maisie Williams: Mie imi place de Lannisteri. Sunt fantastici! Nimeni nu stie cum se va termina povestea, dar poata ca la final isi vor primi pedeapsa pentru ce au facut. Dar sunt atat de complecsi! Personajele sunt atat de credibil construite! Cand Cirsei este singura, este atat de manipulatoare! Tyrion la fel, dar cand apare tatal lor, amandoi se opresc, se transforma in copii. Intreaga lor poveste e fantastica!

Liam Cunningham: Cred ca sunt de acord, dinamica din interiorul familiei este atat de ciudata, este extraordinara. Dar in acelasi timp, sa ne uitam la modul in care a fost sparta casa Stark: Robert isi inchide propria mama, ea incearca sa faca ceea ce trebuie pentru a reuni familia... Imi place la serial ca este o demonstratie a modului in care puterea corupe. Faptul ca acest concept este ilustrat atat de bine intr-un serial care contine dragoni este uimitor.

Reporter: Care sunt personajele dvs. preferate?

Maisie Williams: Imi plac foarte mult femeile din serial: Daenerys, Melissandre si Ygritte.

Liam Cunningham: Mie imi place Tywin Lannister, dar sunt influentat si de admiratia mea pentru actorul care il joaca. La fel ca personajul meu, si el este Mana unui rege, ceea ce ii da foarte multa putere. Si imi place si Cainele. Din punct de vedere moral, nu pot sa-l clasific.

Maisie Williams: Da, pentru ca urmeaza ordine. Cum a fost situatia cu fiul macelarului, pe care il omoara in primul sezon, dar raspunde ca nu a facut decat sa urmeze ordinele regelui, ca membru al garzii.

Liam Cunningham: Da, desi ucide copii, nu face decat sa urmeze ordine uneori. Publicul este tratat cu respect, iar serialul este foarte imprevizibil. Si noi discutam despre ce se va intampla, despre soarta personajelor. La fel, daca ne uitam la Degetel, nu stim exact care sunt planurile lor.

Maisie Williams: Imi place foarte mult interactiunea intre Degetel si Varys, in fiecare sezon este extrem de spectaculoasa.

Reporter: Cum credeti ca se va termina povestea?

Liam Cunningham: Cu un numar de dans, cum spunea si Dinklage (Tyrion Lannister, n.r.)! Un singur lucru pot spune: nu va fi previzibil. Nu stiu cine va fi pe tron. Ar putea fi oricine. Nu cred totusi ca vor fi oamenii care sunt deja in apropierea tronului. E posibil ca Stannis sau Daeneris. Sau Hodor, dar nu cred.

Expozitia "Urzeala Tronului" poate fi vizitata la Amsterdam, intr-o fosta catedrala gotica, acum convertita in spatiu de expozitie, pana pe data de 27 mai.

Serialul "Urzeala tronurilor" este o productie HBO. In fiecare luni, de la ora 22:00, HBO difuzeaza in premiera un episod din cele zece ale celui de-al treilea sezon. Urzeala tronurilor poate fi urmarit si pe HBO GO, serviciul de video-on-demand lansat de HBO.