Gabriela Isler, reprezentanta Venezuelei, a castigat, sambata seara, concursul Miss Universe 2013, organizat pentru prima data la Moscova, in cadrul unui show grandios care a relansat polemicile generate de o lege adoptata recent in Rusia impotriva "propagandei" homosexuale, transmite Mediafax.

Gabriela Isler (Venezuela)Foto: Agerpres/AP

Coroana cu diamante a fost inmanata castigatoarei, o prezentatoare de televiziune in varsta de 25 de ani, de castigatoarea de anul trecut, Olivia Culpo din Statele Unite ale Americii.

"Sunt inca in soc. Ma simt atat de binecuvantata, sunt foarte fericita sa ma aflu aici", a declarat noua Miss Universe.

Printre membrii juriului acestui concurs, la care au participat 86 de tinere, s-a aflat si Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith.

Ceremonia, organizata la Crocus City Hall, o mare sala de concerte de la Moscova, a fost transmisa la televiziune in multe tari de pe Glob. Concursul Miss Universe este urmarit in general de aproximativ 2 miliarde de telespectatori.

Americanul Thomas Roberts, coprezentator al show-ului, alaturi de Mel B., fosta componenta a grupului Spice Girl, a dedicat spectacolul victimelor taifunul Haiyan in Filipine.

"Gandurile noastre sunt alaturi de voi. Va dedicam spectacolul din aceasta seara", a spus el.

Cu putin timp inainte de debutul ceremoniei, pe covorul rosu, Thomas Roberts, un homosexual declarat, care, imediat dupa ce a ajuns la Moscova a acuzat Rusia ca "ii diabolizeaza pe homosexuali", a revenit asupra acestei teme, care nu a fost insa abordata apoi in timpul show-ului.

"Exista legi discriminatorii, acestea sunt discriminatorii si marginalizeaza comunitatea LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender - n.red.), furnizand o solutie pentru o problema care nu exista", a spus el.

"Stiu ce inseamna sa iti fie frica sa fii respins, stiu ce inseamna sa fii marginalizat si sper ca Rusia isi va da seama ca ceea ce face este gresit si ca raneste oamenii", a adaugat el.

"Compatimesc comunitatea LGBT de aici", a continuat Thomas Roberts, care a mers la Moscova insotit de sotul sau.

Concursul Miss Universe 2013 a relansat polemicile generate de aceasta lege promulgata in luna iunie de presedintele rus Vladimir Putin si care pedepseste orice act de "propaganda" homosexuala in fata minorilor cu amenda si inchisoare, dupa ce coprezentatorul show-ului ales initial, americanul Andy Cohen, si el un homosexual declarat, a anuntat, in luna august, ca se retrage din acest proiect.

Sambata seara, gala a fost marcata de o interpretare speciala a piesei "Dream on, dream until your dream come true" de catre Steven Tyler, in picioare, pe un pian alb.

Eliminarea rapida din concurs a reprezentantei Rusiei, Elmira Abdrazakova, care nu a fost selectionata printre cele 16 finaliste, a reprezentat la randul ei un moment important al show-ului de sambata seara, provocand fluieraturi in sala.

Rusia a castigat deja acest concurs in 2002 prin Oksana Fedorova, insa aceasta a fost deposedata de titlul Miss Universe la patru luni dupa acea victorie, din cauza faptului ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale.

Concursul Miss Universe, nascut in Statele Unite ale Americii si care exista din 1952, este un eveniment anual rezervat femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, celibatare si fara copii. Participantele trebuie, totodata, sa nu fi pozat niciodata nud.

Miss Universe este considerat marele concurent al concursului Miss World, de origine britanica.

In acest an, Miss Universe a reprezentat si o buna ocazie pentru a se vorbi despre fostul consultant american in domeniul informatiilor secrete, refugiat in Rusia, Edward Snowden.

"Mesaj pentru Edward Snowden: va este interzis sa veniti la Miss Universe. Doar daca nu vreti ca eu sa va duc inapoi acasa pentru a raspunde in fata justitiei!", a scris pe Twitter Donald Trump, organizatorul acestui concurs de frumusete.

Romania a fost reprezentata la editia din acest an a concursului Miss Universe de Roxana Andrei. Reprezentanta Romaniei, in varsta de 26 de ani, este originara din Targoviste si lucreaza in prezent ca model profesionist, fiind totodata studenta la o scoala de televiziune.

In 2012, Miss Universe a fost desemnata Olivia Culpo, reprezentanta Statelor Unite ale Americii.

Victoria din acest concurs de frumusete, detinut de Donald Trump si grupul NBC, ii asigura castigatoarei - care trebuie sa aiba o varsta cuprinsa in intervalul 18-27 de ani, sa fie necasatorita, sa nu aiba copii si sa nu fi pozat niciodata nud - accesul, timp de un an, la diverse evenimente mondene si numeroase calatorii in lumea intreag.