Cel mai proaspat si dinamic festival de jazz se intampla in Sibiu, acolo unde va asteptam intre 13 si 15 noiembrie la Casa de Cultura a Sindicatelor!

Daca saptamana trecuta am rupt misterul anuntandu-i pe Ambrose Akinmusire Quartet siMiroslav Vitous & Emil Viklicky , astazi continuam cu doua grupuri care redefinesc termenul de inovatie muzicala. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitatii de sambata vor fi greu de uitat.

Sambata, 14 noiembrie, ora 19.00 - Jaga Jazzist (Norvegia)

Inca de la debutul din 1996, Jaga Jazzist a fost imposibil de incadrat intr-o categorie: jazz, post rock, electronica, rap, muzica clasica?

Pur si simplu toate la un loc si de fapt, niciuna dintre ele. Grupul norvegian se misca insa intr-o directie clara: drept inainte!

Pionieri ai electro-jazz-ului si nu-jazz-ului in Scandinavia, Jaga Jazzist a atras mereu in jurul sau muzicieni, producatori sau ingineri de sunet aflati in miezul fierbinte al scenei muzicale norvegiene.

Daca albumele lor starnesc elogii - BBC numind Livingroom Hush albumul jazz al anului in 2002 - concertele sunt piesa de rezistenta a norvegienilor care reinventeaza energia sub forma de muzica.

Noul lor disc, Starfire, este propulsat de un motor electronic care produce cel mai nepamantean sound al lor de pana acum, piesele lungi si hipnotice dezvaluind un Jaga Jazzist uimitor, de neratat live!

http://jagajazzist.com/

https://www.youtube.com/watch?v=yArd182I3aU

Sambata, 14 noiembrie, ora 21.15 - Tigran Hamasyan Trio (Armenia)

Super forta jazz-ului contemporan, Tigran demoleaza tot si recompune la loc, fara reguli si fara compromisuri. Pianistul si compozitorul armean exista si canta intr-un univers propriu, peste care domneste ca un zeu capricios, in timp ce mari figuri din panteonul jazzului il aplauda - Herbie Hancock, Chick Corea si Brad Mehldau sunt admiratori declarati ai muzicii sale, dar mai ales ai prestatiei live.

Nascut in Armenia in 1987, Tigran Hamasyan creste cu dorinta secreta de a deveni chitarist de trash metal. Nu si-a indeplinit-o inca, dar metale grele inca mai asculta, trupa suedeza Meshuggah fiind una dintre favoritele sale.

Se muta in Los Angeles dupa ce, la saisprezece ani castiga competitia de pian a Festivalului de Jazz de la Montreux si colaboreaza cu artisti de calibru precum Serj Tankian (System of a Down), Dhafer Youssef, Lars Danielsson sau Ari Hoenig.

Tigran isi va prezenta la Mozaic Jazz Festivalnoul sau disc, Mockroot, probabil cel mai profund si indraznet de pana acum al artistului armean. Albumul este un manifest al nostalgiei pentru umanitatea pierduta in drumul spre tehnologie, cursa la capatul careia nu triumfa spiritul uman, ci numai natura.

Un material vibrant in care Tigran si colegii sai surprind prin energia cu care imbina elemente de jazz si dubstep cu rock sau muzica electronica.

De altfel, Tigran nu isi descrie trio-ul (din care fac parte basistul Sam Minaie si bateristul Arthur Hnatek) ca pe unul de jazz, ci mai degraba ca pe un trio electro-acustic de rock armean.

Acest lucru se simte cel mai bine pe scena, acolo unde Tigran spulbera toate conventiile si prejudecatile legate de jazz. Nimic nu va poate pregati pentru cel mai electrizant pianist al momentului!

http://www.tigranhamasyan.com/

https://www.youtube.com/watch?v=k-GUNcSWSko

Bilete si abonamente

Biletele si abonamentele se gasesc in reteaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librariile Humanitas si Carturesti, si on-line pewww.eventim.ro

Pretul unui bilet este de 70 lei pentru fiecare zi de festival, iar abonamentul valabil pentru cele trei zile costa 170 de lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reducere.

Mozaic Jazz Festival este un eveniment produs de Asociatia Mozaic Events si cofinantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.

Detalii pe www.mozaicfestival.com si pe pagina de Facebook Mozaic Jazz Festival.

Cum a fost la Mozaic Jazz Festival 2014:

https://www.youtube.com/watch?v=fAKdeJ_v9p8