Cantaretul Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, si Ioana Voicu, fiica deputatului PSD si artistului Madalin Voicu, vor fi gazdele semifinalei si finalei nationale a Eurovision 2016, care se vor desfasura pe 4 si 6 martie, la Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare, potrivit Mediafax.

Alături de Cornel Ilie şi Ioana Voicu, cântăreaţa Jo (Ioana Anuţa), care a reprezentat România la Eurovision Jurnior 2009 la Kiev, va însoţi concurenţii în camera verde, de unde va trasmite emoţiile artiştilor şi primele impresii la cald. Anunţul a fost făcut de Iuliana Marciuc, şefa delgaţiei României şi producător al selecţiei naţionale, în direct la Radio România Actualităţi, partener în cadrul evenimentului Eurovision România 2016.

Cele două show-uri ale selecţiei naţionale Eurovision 2016 vor putea fi urmărite în direct de la Baia Mare, la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, pe 4 şi 6 martie, informează Televiziunea Română.

Compozitor, textier şi producător al trupei Vunk, Cornel Ilie are experienţă şi în prezentarea unor show-uri importante. În 2013, a fost prezentator al Romanian Music Awards, iar în 2014, al Premiilor Radio România. Cornel Ilie a participat cu trupa Vunk la concursul Eurovision în 2002, când s-a clasat pe locul al doilea cu piesa "All Too Young" (obţinând maximum de puncte de la juriu şi la preselecţie, şi în finală) la selecţia naţională. În 2009 a înregistrat o participare la Eurovision cu Tina Geru, cu piesa "Pleacă" (maximum de puncte la juriu la preselecţie şi semifinală) şi o alta cu cu Alexa, cu piesa "One last night". În 2010, tot pentru Eurovision a pariat pe Dalma, cu piesa "I’m running". Compozitorul Cornel Ilie a mai scris pentru Gabriel Cotabiţă, Loredana, Alexandra Crişan, Valentin Dinu, AG Weinberger şi Keo.

Pe de altă parte, dacă anul trecut, în finala de la Craiova, Ioana Voicu s-a aflat în culise pentru a transmite emoţiile concurenţilor Eurovision, anul acesta ea va fi partenera lui Cornel Ilie pe scena Sălii Sporturilor din Baia Mare. Ioana Voicu a mai prezentat la TVR 1 seria de emisiuni dedicate concursului Eurovision în 2015.

Reprezentantă a României la Eurovision Junior, dar şi concurentă la selecţia naţională Eurovision România, Jo este cea care se va afla în mijlocul emoţiilor şi evenimentelor din camera verde. Artista va sta cu ochii pe artişti, încurajându-i înainte de momentul lor din concurs, le va cunoaşte susţinătorii şi va interacţiona cu galeriile fiecăruia.

Prima participare a Ioanei Anuţa, alias Jo, la Eurovision a fost în 2009, an în care ea a fost reprezentanta României la finala Eurovision Junior, desfăşurată la Kiev, în Ucraina. La doar 15 ani, ea a câştigat preselecţia naţională organizată de TVR cu piesa "Ai puterea în mâna ta", compoziţie proprie, cu care a concurat şi la Kiev. Încurajată de acest succes, Ioana s-a înscris în 2012 şi la selecţia naţională a Eurovision, devenind astfel singurul artist român care a participat la ambele categorii de vârstă (juniori şi seniori) ale acestui prestigios concurs. Selecţia naţională a Eurovision din 2012 a fost câştigată de trupa Mandinga, iar Ioana, cu piesa "Girls Don’t Cry", s-a clasat pe locul al patrulea în clasamentul final. Pe lângă o carieră muzicală de succes, Jo a încercat şi experienţa de prezentator de emisiuni tv, ea colaborând cu TVR.

Pe scena Sălii Sporturilor din municipiul Baia Mare, la semifinala naţională Eurovision 2016 din 4 martie vor concura Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru.

Dintre cele 12 piese, şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.

În finala selecţiei naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre piesele rămase în concurs, prin televot.

Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă.

România va participa în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.