Actorul american Gene Wilder, neuitatul interpret al lui "Willy Wonka" si un pilon al comediilor lui Mel Brooks, a murit duminica, la varsta de 83 de ani, potrivit revistei Variety, citata de AFP. Anuntul a fost facut luni de rudele actorului.

Gene WilderFoto: Captura YouTube

Gene Wilder, ai carui nas proeminent si par cret au facut ca figura sa sa fie recunoscuta de toata lumea, a decedat din cauza bolii Alzheimer, la Stamford, statul Connecticut (nord-estul SUA), potrivit Variety.

Potrivit lui Walker Pearlman, nepotul actorului, acesta a fost diagnosticat cu Alzheimer in urma cu trei ani, insa nu vrut sa-si faca cunoscuta problema de sanatate pentru a nu-si dezamagi fanii.

”Boala nu i-a rapit nicio clipa abilitatea de a-i recunoaste pe apropiaţi si nici nu a pus stapanire pe personalitatea sa. Decizia de a nu dezvalui pana in acest moment starea sa de sanatate nu a fost luata din vanitate, ci ca nenumaratii copii care zambesc si spun «uite-l pe Willy Wonka» sa nu fie expusi la boala si neplacerile cauzate de aceasta. Nu ar fi suportat ideea ca o persoana sa inceteze sa zambeasca in lumea asta”, se arata intr-o declaratie de presa facuta de nepotul actorului.

Cu toate ca s-a luptat cu aceasta boala mai bine de trei ani, Gene Wilder a continuat sa se bucure de arta, sa-si sarute partenere, si sa danseze pana in ultima clipa, spun cei apropiati.

"We are the music makers, we are the dreamers of dreams (Noi suntem creatorii muzicii, noi suntem visatorii viselor)”. Asa au ales sa incheie membrii familiei actorului declaratia cu privire la decesul acestuia, cu o replica din filmul Willy Wonka si Fabrica de Ciocolata.

Actorul a jucat in filme precum "Blazing Saddles", "Young Frankenstein", "The Producers" si "The Little Prince".

El s-a facut remarcat in special prin colaborarile cu scenaristul si regizorul Mel Brooks si cu actorul Richard Pryor, aminteste Reuters. A jucat si in filmul lui Woody Allen, "Everything You Always Wanted to Know About Sex".

Debutul pe marele ecran al lui Wilder a fost in "Bonnie and Clyde" de Stanley Kramer, dar rolul în care Wilder se va dovedi “un nume” va fi "Willy Wonka din Willy Wonka & the Chocolate Factory", scrie cinemagia.ro.

La finalul anilor 70 si in anii 80 va aparea in patru filme alaturi de Richard Pryor, impreuna facand una din cele mai de succes perechi comice. Astfel vor juca impreuna in "Silver Streak" (1976), Stir Crazy (1981), "See No Evil, Hear No Evil" (1989) si in "Another You" (1991). Relatia dintre cei doi, in realitate, era foarte tensionata. Wilder comenta ca dependenta lui Pryor il facea dificil si dezagreabil ca partener.

In 1982 Wilder joaca in "Hanky Panky" unde o cunoaste pe Gilda Radner cu care se va casatori in 1984. O relatie care va dura pana in 1989 cand actrita moare de cancer. Moartea sotiei il va afecta pe Wilder, care va infiinta asociatia Gilda's Club in memoria ei, iar impreuna cu Karen Boyer se va converti intr-unul din cei mai activi membri, luptand pentru constientizarea asupra pericolului pe care-l reprezinta aceasta boala. In 1998 Wilder va edita cartea Gilda's Disease, in care povesteste experientele traite alaturi de Gilda.

Un an mai tarziu, Wilder se retrage din lumea cinematografului pentru a se dedica activitatilor umanitare. In 2005, Wilder publica memoriile sale intr-o carte ce poarta titlul Kiss Me Like A Stranger si in 2007 va publica prima sa povestire, My French Whore, a carei actiune se petrece in timpul primului Razboi Mondial.

Gene Wilder, pe numele sau real Jerome Silberman, s-a nascut pe 11 iunie 1933, in Milwaukee, si a inceput sa studieze actoria inca de la varsta de 12 ani.