Actrita Brigitte Bardot, nascuta pe 28 septembrie 1934 la Paris, va fi onorata, astazi, prin inaugurarea unei statui cu efigia sa, la intrarea in Saint -Tropez, statiunea balneara din sudul Frantei, relateaza AFP.

Brigitte BardotFoto: AGERPRES

La implinirea varstei de 83 de ani, actrita franceza Brigitte Bardot va fi onorata, astazi, cu dezvelirea unei statui din bronz inspirata de o acuarela a creatorului de benzi desenate erotice Milo Manara.

Lucrarea, de 700 de kilograme si 2,5 metri inaltime, a fost oferita primariei de Alexandre Millon, responsabil cu vanzarea la licitatie a 25 de acuarele dedicate actritei si semnate Manara, relateaza News.ro, citand Le Figaro.

"Este un omagiu pe care orasul a vrut sa-l faca. Relatia este foarte puternica. Cand spui Saint Tropez, oamenii raspund Brigitte Bardot"", a adaugat el.

Actrita s-a mutat aici in 1958. Ea inca traieste acolo, in ciuda defectelor pe care ea i le reproseaza orasului.

Brigitte Bardot, nascuta pe 28 septembrie 1934, este actrita, cantareata si model din Franta, care a devenit in ultimele decenii si o cunoscuta activista pentru drepturile animalelor. A fost unul dintre cele mai cunoscute sex-simboluri din lume in anii 1950 si 1960 si a reusit sa isi transforme initialele - B.B.- intr-o legenda, care va evoca intotdeauna frumusetea, placerea de a trai si libertatea.

Aspirand mai intai la o cariera in balet, Brigitte Bardot s-a orientat spre cinematografie si a debutat pe marele ecran cu un film lansat in 1952.

Dupa ce a jucat in 16 comedii fara pretentii, a devenit celebra pe plan mondial in 1957, dupa ce a interpretat rolul principal in filmul controversat "Et Dieu crea la femme", regizat de Roger Vadim, care a atras atentia intelectualilor francezi. A fost subiectul eseului "Sindromul Lolita", scris in 1959 de Simone de Beauvoir, care a spus despre Brigitte Bardot ca reprezinta "locomotiva istoriei femeilor", declarand-o prima si cea mai libera femeie din Franta postbelica.

A jucat apoi in celebrul film "Le Mepris" (1963), regizat de Jean-Luc Godard. Pentru rolul din filmul "Viva Maria!", regizat in 1965 de Louis Malle, a fost nominalizata la premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita straina. Din 1969 pana in 1978, Brigitte Bardot a fost imaginea oficiala a lui Marianne (care fusese pana atunci o figura anonima) - chipul care simbolizeaza libertatea Frantei.

Brigitte Bardot s-a retras din industria de divertisment in 1973.

In timpul carierei sale, a jucat in 47 de filme, in mai multe musicaluri si a inregistrat peste 60 de cantece. A fost recompensata cu Legiunea de Onoare in 1985, insa a refuzat sa o accepte. Dupa retragerea din activitate, a devenit o infocata aparatoare a drepturilor omului. In anii 2000, Brigitte Bardot a generat numeroase controverse in urma unor declaratii si discursuri publice in care a criticat imigratia si islamul din Franta si a fost amendata de cinci ori pentru incitare la ura rasiala.