Shonda Rhimes, Reese Witherspoon si alte 300 de femei de succes din industria de divertisment au lansat o initiativa denumita "Timpul s-a scurs/ Time's Up" in vederea protejarii femeilor care se confrunta cu hartuirea sexuala, in toate domeniile de activitate, scrie news.ro care citeaza Variety.com.

Reese WitherspoonFoto: Agerpres

Initiativa include un "fond de aparare" in instanta, construit din donatii, precum si sprijinirea demersului "50/50 pana in 2020" pentru egalitate de gen in ocuparea functiilor de conducere la Hollywood. Acest fond va fi administrat de National Women's Law Center, potrivit site-ului "Time's Up", care a fost lansat in prima zi a noului an.

Miscarea "Time's Up" se afla, de asemenea, in spatele protestului tacut care va avea loc la gala Glourilor de Aur, care va avea loc pe 7 ianuarie la Los Angeles. Femeile care vor participa la eveniment vor purta tinute negre, in semn de solidaritate cu victimele hartuirii sexuale care au vorbit recent despre abuzul pe care l-au suferit din partea unor personalitati puternice din industrie, precum producatorul hollywoodian Harvey Weinstein. Pe site-ul miscarii, timesupnow.com, a fost publicata o scrisoare deschisa redactata de "peste 300 de femei care lucreaza in industria filmului, televiziune si teatru", desi aceasta nu este semnata.

"Fiecarei femei angajate in agricultura care s-a confruntat cu avansuri sexuale nedorite din partea angajatorului, fiecarei casnice care a incercat sa scape de un invitat abuziv, fiecarei femei de serviciu blocate noaptea intr-o cladire cu un supraveghetor pradator, fiecarei chelnerite care a fost atinsa in mod nepotrivit si a trebuit sa accepte acest lucru zambind (...) fiecarei femei migrante care a fot redusa la tacere prin amenintari si femeilor din fiecare industrie care sunt supuse unor umilinte si unui comportament agresiv: Suntem alaturi de voi", arata scrisoarea.

Potrivit The New York Times, "Time's Up" este initiativa unei coalitii cu numeroase comitete concentrate pe diferite obiective, dar nu are lideri centrali. Shonda Rhimes, Reese Witherspoon, Donna Langley, presedinte al Universal Pictures si Nina Shaw, avocata cunoscuta in industria divertismentului, se numara intre persoanele-cheie ale acestei miscari.

Aceasta initiativa vine dupa ce scandalul sexual izbucnit la inceputul lunii octombrie, odata cu lansarea primelor acuzatii la adresa producatorului Harvey Weinstein, a luat amploare, acuzatii similare fiindu-le aduse mai multor personalitati precum regizorul James Toback, actorul Kevin Spacey, producatorul Brett Ratner si Roy Price, seful Amazon Studios si responsabilul de continut al Amazon Video.