The New York Times a reparat o nedreptate, publicand joi necrologurile a 15 femei celebre pe care cotidianul american nu le-a difuzat la decesul lor, cu scopul de a celebra cea de-a 41-a Zi Internationala a drepturilor femeilor, noteaza AFP.

Charlotte BronteFoto: historyandwomen.com

Romanciera britanica Charlotte Bronte (1855), poeta americana Sylvia Plath (1963), devenita un simbol al feminismului, sau fotografa Diane Arbus (1971) fac parte dintre aceste celebritati care au fost "neglijate" de marele cotidian newyorkez.

"Din 1851, necrologurile din The New York Times au fost in special ale barbatilor albi. Astazi, adaugam povestile a 15 femei remarcabile", a explicat ziarul.

"Marea parte" a personalitatilor publicate in aceasta rubrica erau "barbati, in majoritate albi" (...) Chiar daca in anii din urma, unul din cinci negrologuri publicate era al unei femei", a precizat ziarul, subliniind ca sub-sectiunea "Neglijate" va reveni in mod regulat.

In afara de Bronte, Plath si Arbus, The Times a publicat joi necrologurile celorlalte 12 femei in editia online.

Au fost amintite Ida Wells, o jurnalista de culoare care a militat impotriva linsajului afro-americanilor din sudul Statelor Unite la inceputul secolului al XX-lea, poeta chineza feminista si revolutionara Qiu Jin, Mary Ewing Outerbridge, care a adus tenisul in Statele Unite la inceputul anilor 1870, sau Madhubala, legenda a Bollywood-ului al carei destin "il reflecta pe cel al lui Marilyn Monroe", potrivit News.ro.