Alexandra Maria Lara și Valentin Plătăreanu urmează a fi vineri oaspeții Ambasadei României din Berlin, cu ocazia prezentării filmului Viața mea (Mein Leben), în regia lui Gero von Boehm și a lui Felix Boehm. Oficiile de gazdă vor fi făcute de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Filmul prezintă traseul și destinul unei familii de artiști români, care în ciuda realizărilor profesionale excepționale au ales calea auto-exilului, plecând dintr-o Românie aflată în plin comunism, cu gândul de a se stabili în Canada.

Gero von BoehmFoto: Wikipedia

Familia Plătăreanu a rămas însă în Germania, unde Valentin Plătăreanu și-a reinventat cariera de actor, profesor, director de școală de teatru în contextul unei alte culturi. Alexandra Maria Lara, fiica lui Valentin Plătăreanu, a făcut școala de teatru cu tatăl său și a devenit o celebră actriță, lucrând cu Francis Ford Coppola filmul Tinerețe fără tinerețe (2007), după o nuvelă a lui Mircea Eliade, sau creând roluri de referință, jucând rolul secretarei lui Hitler, în filmul Căderea (2004) sau în producția engleză Doctor Jivago (2002). Având o carieră cinematografică impresionantă, chipul său a fost filtrat de camera de fotografiat a lui Karl Lagerfeld, iar presa germană a declarat-o cea mai frumoasă actriță germană (Bild, 2005). A făcut parte din juriul Festivalului de film de la Cannes (2009), iar peste 10 zile, pe 18 iunie, Alexandra Maria Lara va primi o Stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, din partea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Întâlnirea de la Ambasada din Berlin relevă vocația artiștilor de a deveni „creatori de punți” între culturi, între profesioniști, între țări, într-un context în care istoria Europei a fost marcată decenii de-a rândul de Ziduri. Însăși Școala de Teatru și Film Charlottenburg, fondată de Valentin Plătăreanu, la Berlin, urmează a-și deschide tot mai mult porțile către studenți sau parteneri din România. Alexandra Maria Lara și Valentin Plătăreanu vor fi însoțiți la această serată culturală de către celebrul jurnalist și om de televiziune Gero von Boehm, care a semnat regia acestui film, alături de Felix vom Boehm, fiul său. La întâlnire va fi prezent și Sam Riley, un valoros actor britanic și, în același timp, soțul Alexandrei Maria Lara. Seara culturală este oferită membrilor Clubului Academic Româno-German, proiect inițiat de Ambasada din Berlin și dedicat promovării excelenței profesionale din cadrul diasporei române.

Gero von Boehm este unul din cei mai valoroși oameni de cultură ai Germaniei. Regizor, jurnalist și producător de televiziune, Gero von Boehm a produs peste 100 de documentare pentru ARD, ZDF și ARTE, iar între 2002 și 2010 a prezentat la televiziunea 3sat show-ul Gero von Boehm se întâlnește cu … Serialele sale de televiziune (Scurta poveste a istoriei lumii, Saga Europei, Saga Germaniei) au fost vizionate de peste 6 milioane de spectatori, fiind distinse cu Medalia de Argint la Festivalul Internațional de TV și Film, de la New York (2016).

Sam Riley, este actor englez, celebru între altele pentru rolul Ian Curtis din filmul Control (2007), care i-a adus o nominalizare la premiile BAFTA "Rising Star" și o nominalizare ca "Most Promising Newcomer" la The British Independent Film Award. Sam Riley este soțul Alexandrei Maria Lara, chiar dacă în platou este partener de film cu Angelina Jolie. Alături de alte filme de succes, filmografia acestuia s-a îmbogățit recent cu interpretarea rolului lui Pierre Curie.