De la motive florale pana la culori incandescente, tendintele primaverii prezentate la New York si Paris, in cadrul saptamanii modei, au fost cat s-a putut de romantice si feminine. Costumele care cadeau drept, usor baieteste, nu au facut decat sa dea o usoara nota de contrast. Iata principalele trenduri ale sezonului, conform style.com.

Feminin vs masculin

Taiorul si pantalonii au fost un antidot numai bun pentru sezonul ultra feminizat, caracterizat de modele florale, culori vii si imbracaminte care aducea mai mult a lenjerie. Karl Lagerfeld, Neil Barrett si duo-ul Helmut Lang au plusat la costumul clasic cu cateva note gotice si punk. Phi si Haider Ackermann au prezentat sacouri largi, iar Yves Saint Laurent si Maison Martin Margiela s-au concentrat pe umerii taioarelor: cu cat mai voluminosi, cu atat mai bine. Marios Schwab si Todd Lynn au ales, dimpotriva, jachetele micute, pe corp, asortate cu fuste si pantaloni la fel de stramte.

Todd Lynn
Foto: Style

Yves Saint Laurent
Foto: Style

Haider Ackermann
Foto: Style

Motive florale

Odata cu primavara, trandafirii, margaretele, liliacul, macii si hortensiile isi fac aparitia nu doar in gradini si parcuri, ci si in modelele vestimentare. Plini de optimism, designerii au impodobit rochiile cu multe flori (Dries Van Noten, Carolina Herrera), cu motive florale abstracte, aproape computerizate (Thakoon, Gucci) sau cu imprimeuri calico (Junya Watanabe, Luella). Bobocii pictati de mana au inflorit pe rochiile Dolce & Gabbana.

Carolina Herrera
Foto: Style

Dolce & Gabbana
Foto: Style

Gucci
Foto: Style

Hippie revine

Dragostea din aer s-a revarsat in multimea de panglici si franjuri prezentate de Balmain, Giorgio Armani si Maurizio Pecoraro, iar imprimeurile colorate au fost tema colectiilor Wunderkind si Veronique Branquinho. Miuccia Prada a folosit nuanta lila pentru a da colectiei o nota de poveste. Amestecul nebunesc de stiluri hippie si rock al Ninei Ricci a incantat pe toata lumea, insa Roberto Cavalli a fost deasupra tuturor, adaugand colectiei putin din atmosfera preriilor indiene.

Armani
Foto: Style

Nina Ricci
Foto: Style

Cavalli
Foto: Style

Culori puternice

Rosul viu, albastrul electric si nuantele agresive de verde, portocaliu galben si roz au sarit in ochi exact unde era de asteptat: in colectiile Versace, Alexandre Herchcovitch si Roksanda Ilincic. Ralph Lauren, de asemenea, si-a sarbatorit cei 40 de ani printr-o colectie in care nuantele puternice pur si simplu au explodat.

Christian Dior
Foto: Style

Martin Grant
Foto: Style

Versace
Foto: Style

Pielea - la vedere

Daca ne luam dupa designeri, ar fi bine sa pastram abonamentul la sala de fitness. In aceasta primavara, corpul va fi expus din plin. Modelele - in stadii diferite de dezgolire - au defilat in colectiile Alexander McQueen, Chloe, Fendi si Jil Sander. Marc Jacobs - cine altcineva? - a spart barierele in New York, unde a expus rochii cu portiuni transparente, pe fata si pe spate. La Paris, Louis Vuitton a prezentat o parada de supermodele imbracate in uniforme transparente de asistenta medicala.

Armand Basi
Foto: Style

Christian Dior
Foto: Style

Rodarte
Foto: Style

Stiluri tribale

Subiectul globalizarii nu se mai regaseste doar in discursurile politice, ci este un punct de interes si pentru colectiile primavara-vara. O viziune romantica a Africii tribale se regaseste in creatiile Just Cavalli si Proenza Schouler. Comme des Garcons a prezentat vestoane imprimate pe care le-a asortat cu frizuri etno, in timp ce Oscar de la Renta s-a jucat mai mult cu materiale traditionale. Penele si margelele au adaugat un aer dramatic colectiilor Emilio Pucci si Christian Lacroix.

Christian Lacroix
Foto: Style

Comme des Garcons
Foto: Style

Emilio Pucci
Foto: Style