Influenţa rusă în Bulgaria este o realitate, iar o parte dintre obiectivele agresiunii propagandei ruse au fost obţinute după anexarea Crimeei, în Bulgaria fiind distrus consensul cu privire la aderarea la NATO şi UE, a declarat, în cadrul unei conferinţe dedicate "Ameninţărilor hibride împotriva instituţiilor", fostul premier Ivan Kostov, relatează postul public de radio - BNR, potrivit Rador care citează Dnevnik.

El citează date dintr-un studiu al Centrului pentru Analiza şi Gestionarea Riscului, pe care-l conduce, în care se arată că înainte de alegerile prezidenţiale s-a simţit de asemenea o dominare rusă. "Majoritatea partidelor din Parlament sunt de orientare pro-rusă; o asemenea orientare are şi preşedintele Rumen Radev. Procuratura bulgară a dat dovadă de o apropiere periculoasă de cea rusă, are procese împotriva unor miniştri care s-au declarat a fi susţinători ai NATO", a declarat Ivan Kostov.

El a menţionat că este o greşeală faptul că Bulgaria nu a reacţionat şi nu cerut un ajutor concret de la aliaţii săi. Urmare a acestui fapt: cu serviciile bulgare de informaţii nu se împărtăşesc informaţii confidenţiale pe linia Schengen şi faţă de ele există neîncredere. Pentru Kostov, lipsa încrederii este explicabilă, având în vedere că fostul şef al serviciilor, Kircho Kirov, apără în prezent deschis poziţiile Kremlinului, iar actuala componenţă a conducerii Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) nu inspiră nici ea încredere.

"Autorităţile bulgare nu discută la Moscova nicio problemă de interes pentru Bulgaria", a menţionat fostul premier şi a detaliat:"Nu e necesar să se caute indicii indirecte. Este suficient să se menţioneze umilirea lui Rumen Radev din cadrul vizitei de la Moscova, autoumilirea premierului Boiko Borisov de a cere iertare fratelui mai mare". În încheiere, Kostov a menţionat că dominarea rusă aduce prejudicii Bulgariei, iar ţara nu îşi poate aprofunda integrarea europeană, prin aderarea la Schengen şi la zona euro. "Asta ne plasează la periferie, care nu este suficient de apărată şi unde există riscuri mari cu privire la securitatea naţională", a concluzionat Kostov.

Rusia a destabilizat şi Macedonia, crede Rosen Plevneliev

În cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele Rosen Plevneleiv (2012-2017) a menţionat că în multe state, precum Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, pot fi găsite exemple de ameninţare hibridă din partea Rusiei. "În Muntenegru, deputaţi ruşi, prin bănci sârbe şi macedonene, au finanţat proteste în masă, iar în Macedonia intervenţia pentru destabilizare se realizează prin achiziţionarea de cluburi de fotbal", a adăugat acesta.

Plevneliev a amintit de suspiciunile că Rusia stă şi în spatele protestelor privind preţul la energia electrică, care au fost motivul căderii primului guvern al lui Boiko Borisov.

"Evident că în această perioadă era clar cine sunt liderii acestor proteste, avocaţii acestora, iar când Volen Siderov a dat foc birourilor EVM de la Plovdiv, avocaţii care-l apărau erau aceiaşi care au combătut gazele de şist", a spus Plevneliev.

El a făcut apel să nu se admită revenirea în trecut - dependenţe, oligarhie, gândire în afara economiei de piaţă, atacuri împotriva instituţiilor democratice.