Karl Lagerfeld a murit de cancer la pancreas. Este ceea ce a dezvăluit prietena legendarului creator de modă, Natasha Fraser-Cavassoni, care a publicat o scrisoare în ziarul britanic Daily Mail, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Natasha, care a lucrat 18 ani în studioul de creaţie Chanel şi a fost timp de 30 de ani bună prietenă cu designerul german, a dezvăluit că aşa numitul "kaiser" al modei suferea de mult de această boală, pe care el a menţinut-o în cel mai mare secret. Karl Lagerfeld a decedat pe 18 februarie la 85 de ani, la Paris la Spitalul American din Neuilly-sur-Seine, unde fusese internat de urgenţă cu o seară înainte.

"Moartea lui Karl Lagerfeld m-a rupt în două. Latura mea raţională s-a simţit uşurată pentru că el a scăpat astfel de durere, Karl suferea de cancer la pancreas, însă latura mea emoţională nu poate suporta ideea că nu voi mai putea vorbi vreodată cu el", îşi începe Natasha scrisoarea.

Nu a existat vreo confirmare oficială din partea mărcilor cu care lucra designerul - Chanel, Fendi şi cea proprie - despre motivul dispariţiei fulgeratoare a lui Karl Lagerfeld, a cărui absenţă la ultima sa prezentare de modă a uimit pe toată lumea.

În scrisoarea ei, Natasha subliniază dragostea necondiţionată pe care designerul o resimţea pentru femeile britanice. "De multe ori se referea la spontaneitatea britanică, la geniul şi la originalitatea sa. "Moda trebuie să fie amuzantă, spunea el". Şi a reafirmat ideea pe care toată lumea o avea despre Lagerfeld, de tip muncitor, constant şi minuţios şi despre facilitatea pe care o avea de a se înţelege cu angajatele sale, pe care le lăsa vara să stea în costum de baie.

"Mereu îmi voi aminti de el cu veselie, de plecările sale cu avionul la Hamburg pentru a vedea târgul şi decoraţiunile de Crăciun şi de căsuţa din turtă dulce pe care o primea fiecare dintre noi la întoarcerea sa", scrie Natasha.

Legendarul creator de modă a fost incinerat, conform dorinţei sale, la Nanterre, în apropiere de Paris, în prezenţa braţului său drept Virginie Viard, care i-a succedat ca directoare a studioului de creaţie al casei de modă Chanel, a directorului companiei de bunuri de lux LVMH, Bernard Arnault, şi a prinţesei Caroline de Monaco.

Conform dorinţelor creatorului, o parte din cenuşă ar trebui să ajungă alături de cea a mamei sale, iar o altă parte, alături de cea a lui Jacques de Bascher, marea dragoste a designerului până în 1989, când a murit de SIDA. Lagerfeld a păstrat o parte din cenuşa partenerului său într-o urnă specială, în timp ce cealaltă jumătate a fost restituită familiei lui Bascheray.