”Moromeții 2” este Cel mai bun film de lungmetraj la premiile Gopo 2019, în urma decernării distincțiilor celei de-a 13-a ediții a celor mai importante distincții ale industriei cinematografice românești, marți, la Teatrul Național din București, potrivit Mediafax.

Stere Gulea & Horatiu Malaele - filmari Morometii 2Foto: photo by Vlad Cioplea

Premiile celei de-a 13-a ediţii a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, au fost acordate marţi seară, la Teatrul Național din București într-un spectacol care a inclus recitaluri, care au mers de la reinterpretări jazz ale piesei ”Ani de liceu!”, în varianta vocală a Irinei Sârbu, până la manele, cu Alex Kojo.

Au fost nominalizate 27 de filme pentru cele 19 secțiuni ale distincțiilor acordate marți.

Festivitatea a fost deschisă de Alex Bogdan. ”Vor fi patru ore jumate, aproape cinci”, i-a amenințat pe cei din sală actorul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii”. Până la urmă ceremonia a durat trei ore.

Vedeta galei a fost pelicula Moromeții 2 care a adunat nu mai puțin 9 premii cărora li l-a adăugat distincția acordată de Romanian Society of Cinematographers (RSC) operatorului Vivi Drăgan.

Practic, singurele premii pierdute de ”Moromeții 2”, dintre cele la care a primit nominalizări, au fost cele pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Cea mai bună muzică originală, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal și Cel mai bun regizor.

Singurele producții care au primit mai mult de un premiu Gopo 2019, marți, au fost ”Pororoca”, cu trei distincții și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii”, cu două trofee.

Primul premiu a fost acordat pentru Cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în 2018, distincția mergând spre „The Killing of a sacred deer / Uciderea cerbului sacru”. Au mai fost nominalizate „Dovlatov”, „Utoya 22. Juli / Utoya – 22 Iulie”, „Visages Villages / Chipuri, locuri”, „Un beau soleil interieur / Lumina dinăuntru”.

Premiul pentru Cel mai bun sunet l-au luat Dana Bunescu, Cristinel Șirli și Constantin Fleancu, pentru „Moromeții 2”. ”Aș vrea să mulțumesc în special unor oameni care ne-au ajutat la filmul ăsta, Corala Bisericii ”Sfânta Elena” și lui Ioan Filip.

Voturile oamenilor de film din România au decis că pelicula „Moromeții 2” a avut Cele mai bune decoruri, Cristian Niculescu primind cel de-al șaselea premiu Gopo din carieră.

Mona Nicoară și Dana Bunescu au înmânat premiul pentru Cel mai bun film documentar peliculei „Caisă”, care i-a adus cineastului Alexandru Mavrodineanu primul premiu Gopo din carieră.

Cel mai bun film de scurtmetraj a fost „Cadoul de Crăciun”, care i-a adus premiul lui Bogdan Mureșanu, la prima nominalizare Gopo din carieră.

Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan au primit pentru „Moromeții 2” premiul pentru Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură.

Premiul anual al asociației Romanian Society of Cinematographers RSC a fost anunțat de directorul de imagine Alexandru Sterian,reputatului operator Vivi Drăgan pentru imaginea filmului ”Moromeții 2”. Vivi Drăgan Vasile a primit, de altfel, și trofeul Gopo pentru Cea mai bună imagine tot pentru „Moromeții 2”.

Cele mai bune costume de au fost considerate cele semnate de Dana Păpăruz, pentru „Moromeții 2”.

”Moromeții 2” a primit și Premiul Publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în anul difuzării. ”După cum știți, așteptările erau foarte mari și dezamăgirea era la ea acasă”, a spus regizorul Stere Gulea la primirea trofeului. Felicitările au mers și spre pelicula ”Oh, Ramona!”, pe care Alex Bogdan a prezentat-o drept câștigătoarea trofeului care se va acorda pentru acest an datorită numărului record de peste 250.000 de spectatori aduși în cinematografe într-o singură lună pe ecrane.

Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar a fost primit, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Alexandru Dabija, care, la a doua nominalizare, a primit și al doilea trofeu din carieră.

Tot la a doua nominalizare, dar la primul trofeu a fost Iulia Lumânare care a primit distincția pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru interpretarea personajului Cristina din pelicula „Pororoca”.

Premiul „Tânăra speranță” 2019 a fost primit de Iosif Paștina pentru rolul lui Niculae din filmul „Moromeții 2”.

Un omagiu al premiilor Gopo a mers în 2015, pentru peste 45 de ani de carieră, către maestrul de lumini Ion Nica. Numele său se regăsește pe afișele a peste 70 de producții românești și străine, între care se numără “Lumină de iulie” (regia Gheorghe Naghi, 1963), “Dincolo de pod” (regia Mircea Veroiu, 1976), “Râdeți ca-n viață” (regia Andrei Blaier, 1983), “Patul conjugal” (egia Mircea Daneliuc, 1993), “Senatorul melcilor” (regia Mircea Daneliuc, 1995), “Stare de fapt” (regia Stere Gulea, 1996), “Ryna” (regia Ruxandra Zenide, 2005), “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (regia Cătălin Mitulescu, 2006), “A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006) sau “Lampa cu căciulă” (regia Radu Jude, 2007). ”Încerc să dau un sfat tinerilor operatori. Văzând filmele care se fac în ultima vreme, deși știu cine a făcut imaginea, mă obosește să stau la sfârșit să văd cine e operatorul. Îi sfătuiesc să profite că mai există operatori ca Vivi Drăgan și să încerce să recâștige locul pe care l-au avut, după scenariu și regie”, a spus pe scenă Ion Nica.

Cel mai bun film de debut a ieșit, în urma votului din 2019, filmul Ivanei Mladenovici, „Soldații. Poveste din Ferentari”. Ivana ia și premiul de debut după ce, în 2013 a primit premiul pentru cel mai bun documentar.

Dana Bunescu și Alexandra Gulea au primit premiul pentru Cel mai bun montaj pentru „Moromeții 2”.

Massimiliano Nardulli a primit premiul Cea mai bună muzică originală pentru acordurile pieselor de pe coloana sonoră a peliculei „Charleston”.

Pentru Cel mai bun scenariu a ajuns la Radu Jude pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Cea mai bună actriță într-un rol principal este Cosmina Stratan pentru rolul Irina din pelicula „Dragoste 1. Câine”.

Bogdan Dumitrache a primit pentru interpretarea oferită personajului din „Pororoca” distincția Gopo 2019 acordată pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Cel mai bun regizor a fost desemnat la premiile Gopo 2019, pentru filmul „Pororoca”, Constantin Popescu.

Tora Vasilescu a acordat Premiul pentru Întreaga Activitate lui Constantin Dinulescu, cunoscut atât pentru prestațiile de pe scena de teatru cât și pentru aparițiile sale inconfundabile pe marele ecran.

”E un moment în care poți să te emoționezi. Mulți ani în urmă, la 18 ani am avut cutezanța să mă înscriu într-o competiție uriașă, într-un maraton al profesiei noastre pe care l-am parcurs timp de 68 de ani”, a recunoscut Constantin Dinulescu. ”Trebuie să vă mărturisescă că în lumea noastră a actorilor avem o vorbă care s-a dovedit adevărată, noi actorii trăim cât trăiește generația noastră”, a spus actorul născut chiar pe 19 martie, înainte să i se cânte ”La mulți ani!”, la împlinirea vârstei de 86 de ani.

Un premiu pentru producția de film independent în România a ajuns la Dan Chișu. ”Acest trofeu mă obligă să merg mâine la psiholog să întreb cum am reușit eu să dau bani altora în loc să fac filmele mele”, a spus cineastul.

Actrița Ileana Stana Ionescu a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră din mâna Monicăi Davidescu. ”Pot spune că în scenă cu dumneaei am învățat mai mult despre comedie decât în patru ani de facultate”, a explicat Monica Davidescu. La rândul său, actrița omagiată s-a declarat profund impresionată.

Premiul pentru Cel mai bun lung film metraj a fost acordat peliculei ”Moromeții 2”. ”Mulțumesc foarte mult tuturor. Și celor care l-au votat și celor care nu l-au votat. Realmente le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la lansarea acestui film”, a arătat regizorul Stere Gulea în încheierea serii când a mulțumit lui Marin Preda, autorul romanelor pe care s-a bazat succesul său.

Statuetele create de Adrian Ilfoveanu au fost acordate prin votul a 600 de profesioniști din lumea filmului românesc.

Anul trecut, cele mai multe trofee, nouă, au fost adjudecate de lungmetrajul "Un pas în urma serafimilor", de Daniel Sandu, desemnat, printre altele, cel mai bun film, în timp ce pelicula regizată de Nae Caranfil "6,9 pe scara Richter" a primit cinci premii.

Gala premiilor Gopo 2019 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara și Babel Communications.