Filmul Bohemian Rhapsody, câștigătorul a șapte premii Oscar de anul acesta, a fost cenzurat de către autoritățile chineze. Mai mult de două minute din film au fost tăiate și descrise ca fiind secvențe care prezintă un „comportament sexual anormal”. Printre momentele cenzurate se află și scene de apropiere între persoane de același sex.

QueenFoto: Flickr

Chiar dacă autoritățile au hotărât cenzurarea secvențelor mai explicite, membrii comunității LGBT au spus că până și faptul că filmul a reușit să fie lansat în China reprezintă o victorie pentru ei având în vedere că doar un număr limitat de pelicule hollywoodiene ajung să fie ecranizate și la ei în țară. Totuși, regizorul și activistul LGBT Fan Popo a declarat că este „periculos” să credem că proiectarea filmului în cinematografele din China ar fi un câștig pentru drepturile persoanelor gay.

Deși homosexualitatea nu mai este ilegală în China, iar autoritățile au înlăturat-o din lista cu tulburări mintale încă din 2001, activiștii atrag atenția că în țara asiatică încă persistă discriminările și prejudecările. Autoritățile chineze au început să ceară încă din 2016 cenzurarea scenelor care prezintă relații gay din seriale sau filme.