"Prost gust", "abject": grupul de metal industrial german Rammstein, un obișnuit al provocărilor, și-a atras un val de critici după difuzarea unui videoclip în care membrii formației apar ca prizonieri într-un lagăr de concentrare, scrie AFP.

RammsteinFoto: Captura YouTube

"Apariția muzicienilor de la Rammstein ca deținuți într-un lagăr de concentrare, condamnați la moarte, reprezintă depășirea unei linii roșii", a declarat responsabilul pentru afaceri antisemite în guvernul german, Felix Klein, citat de ziarul Bild Zeitung.

"Dacă acest lucru nu servește decât pentru promovarea vânzărilor noului album, atunci cred că e vorba de o folosire de prost gust a libertății artistice", a adăugat el.

"Grupul a depășit granițele cu acest video", a comentat și Charlotte Knobloch, fost președinte al Consiliului central al evreilor și figură de prim rang a comunității evreiești din Germania, "modul în care Rammstein deturnează suferința și uciderea a milioane de oameni cu scopuri de divertisment este frivol și abject".

Debutul acestui clip al ultimei melodii a grupului, intitulată "Deutschland", difuzat pe site-ul său, arată muzicienii îmbrăcați în ținute care amintesc de deținuții din lagărele naziste, cu o frânghie la gât, în așteptarea de a fi spânzurați.

Carismaticul solist Till Lindemann are un fir de sânge pe față iar un chitarist are steaua galbenă pe haine.

Fondat în 1994 de muzicieni originari din fosta RDG comunistă, Rammstein - o referință la catastrofa aeriană din baza americană cu același nume, din 1988 - este grupul germanofon cel mai celebru în lume, cu peste 20 de milioane de albume vândute.

Este cunoscut pentru concertele spectaculoase și pentru gustul pentru provocare, care i-a atras deja acuzații de proximitate cu ideologia nazistă, ceea ce muzicienii au negat tot timpul.

Grupul a stârnit scandal după ce a folosit într-un video din 1998 imagini din filmul de propagandă nazistă "Olympia" al actriței și regizoarei Leni Riefenstahl.

Într-un interviu din 2006 pentru Playboy, Till Lindemann a declarat că nu ar mai face așa ceva. "Pentru că m-am săturat de acuzații că suntem un grup al dreptei dure", a adăugat el.