Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când România nu se califică în finala Eurovision. Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat și ei calificarea în finală.
Finala Eurovision 2019 va avea loc pe 18 mai.
Reprezentanta României, Ester Peony, a urcat pe scena Eurovision Song Contest 2019 joi seară, în a doua semifinală a competiţiei, având numărul 6 de intrare în concurs. Alături de reprezentanta României, în a doua semifinală au participat Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania, Malta.
Dintre acestea s-au calificat în finala de sâmbătă Macedonia de Nord, Olanda, Albania, Suedia, Rusia, Azerbaidjan, Danemarca, Norvegia, Elveția, Malta.
Grecia, Belarus, Serbia, Cipru, Estonia, Cehia, Australia, Islanda, San Marino și Slovenia s-au calificat în finala Eurovision 2019 marți, după prima semifinală a concursului.
Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) - Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia - sunt calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.
În România, concursul internaţional este transmis în exclusivitate de Televiziunea Română, pe TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Ester Peony a interpretat pe scena Eurovision piesa "On a Sunday". În vârstă de 25 de ani, pe numele real Ester Alexandra Creţu, Ester Peony este cântăreaţă şi compozitoare. Şi-a descoperit pasiunea pentru muzică în copilărie, pe când locuia cu familia în Montréal, Canada. Ester a studiat jazzul de la vârsta de opt ani, iar, de la 12 ani, s-a întors în România, unde a studiat pianul, la Şcoala Dinu Lipatti din Piteşti. A făcut studii de chitară clasică şi canto. În 2013, a fost admisă la Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat jazz. Ester Peony a compus muzică pentru artişti precum DJ Rynno, Sylvia, Tamy şi Pepe. În 2015, a lansat primul ei single, "Sub aripa ta" (Vescan), care a avut 16 milioane de vizualizări pe YouTube. În 2016, Ester a mers în primul ei turneu, alături de Puya, Vescan, Doddy şi Anastasia. La începutul lui 2018, a lanat un EP, "Dig It", cu patru piese. Piesa "On a Sunday" a fost compusă de Ester împreună cu Alexandru Şerbu și Ioana Victoria Badea.
Anul acesta, sub sloganul "Dare to dream", concursul Eurovision are loc la Tel Aviv, în Israel, după ce precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta acestei ţări, Netta, cu piesa "Toy".
Organizatorii au anunţat că Madonna va susţine un recital în finala de sâmbătă, cu hitul ei din 1989 "Like A Prayer" şi o piesă în premieră mondială, "Future", interpretată alături de rapperul american Quavo. Noua piesă este un single de pe viitorul album al Madonnei, "Madame X", care va fi lansat pe 14 iunie.
Reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, a câștigat concursul Eurovision 2018, care a avut loc la Lisabona, Portugalia. Anul trecut a fost pentru a patra oară când Israelul a câștigat concursul Eurovision.Cel mai recent a fost în 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câștigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat și în 2011 la această competiție muzicală, dar nu a reușit să se califice în finală.
Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
- stirea se actualizeaza
Dar nu cele din Romania. Astea sunt conduse de slugi incompetente puse pe pozitii prin nepotism si pupincurism. Aceasta speta este inca o demonstratie a lipsei de bun simt si a interesului fata de orice reprezinta aceasta tara si cetatenii sai.
La Eurovision se voteaza insa pe alte criterii emotionale, care de data nu au functionat.
Daca si-ar fi spus Bujor si nu Peony, daca ar fi inserat si o parte in limba romana, ar fi obtinut votul diasporei romanesti.
Asa, numele Ester Peony a 'stirnit dezinteresul" romanilor, iar ceilalti ori au fost prea putini, ori tocmai aceia au considerat-o romanca.
Acest fenomen functioneaza in toate cazurile in care se tinteste atragerea unei minoritati, dar se ignora majoritatea.
Cum de n-a iesit Dragnea pina acum sa ia la palme europenii aia care, inca o data, ne poarta simbetele?! Din invidie, desigur...
Să adăugăm lipsa dicției și coregrafia total inadecvată (la un moment dat nu mai vedeai decât niște focuri de artificii care oricum nu aveau nimic de a face cu linia melodică, lălăiala aia de vreo 2-3 note în sus, 2-3 note în jos).
...mai stai si mai gindeste-te, oare de ce? Cu fraza aia muzicala pe care o repeta de la inceput pina la sfirsit, mai tare si mai incet si cu miscarea perpetuă, robotică si puerilă, ca pentru prosti - se poate cistiga?!
Laura Bretan n-a fost bună...Unde au dus pilele ...
Greseala a fost de strategie. Voturile ar fi trebuit sa vina de la diaspora, iar pentru sensibilizarea diasporei ar fi trebuit sa cinte macar o strofa romaneste si sa aiba un nume de scena romanesc.
Eurovision a fost insa mereu un concurs bazat pe prietenii politice. Rar au contat melodia in sine si momentul artistic. In schimb de fiecare data voturile au fost acordate pe criterii de apartenenta politica, de gen sau boicot de moment, in mod netransparent. Indiferent de rezultat, acesta a fost mereu contestat sau subiect de scandaluri. Si cu toate astea asigura o expunere remarcabila, dovada ca tari ne-europene acum isi doresc sa participe (vezi Israel, Australia).