Actorul american Kevin Spacey a scăpat de procesul în care era judecat pentru agresarea sexuală a unui tânăr, după ce presupusa victimă a decis să nu mai depună mărturie, de teamă că s-ar putea incrimina, potrivit Guardian, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ianuarie, Kevin Spacey a fost pus sub acuzare pentru agresarea sexuală, în 2016, a unui tânăr care la momentul respectiv avea 18 ani. Actorul în vârstă de 59 de ani - acuzat de indecență, molestare și lovire, fapte pentru care risca o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare și înregistrarea ca agresor sexual - a pledat nevinovat.

Presupusa victimă, William Little, este fiul unei prezentatoare a postului american Boston TV, iar aceasta a fost prima inculpare a lui Kevin Spacey de când cariera de actor i-a fost distrusă de acuzaţii de abuzuri sexuale săvârşite asupra unor bărbaţi, începând cu toamna anului 2017.

Miercuri, procuratura din Nantucket, Massachusetts, a anunţat că renunţă la acuzaţiile formulate în cazul lui Spacey, "pentru că reclamantul este indisponibil".

Un element crucial în acest dosar a fost telefonul mobil al presupusei victime, care ar fi fost folosit pentru filmarea abuzului, dar și pentru trimiterea unor sms-uri despre acest subiect către iubita din epocă a tânărului și mai mulți prieteni. Însă telefonul ar fi dispărut, au confirmat, la o audiere care a avut loc în urmă cu o săptămână, tânărul și părinții săi, chemați să depună mărturie. Un polițist susține că l-a înapoiat familiei după ce a extras toate datele relevante pentru caz, dar a recunoscut că nu a completat un formular în acest sens, iar familia tânărului spune că nu a primit dispozitivul înapoi.

Intervievat în ceea ce privește telefonul și sms-urile, tânărul a dat asigurări că nu a șters informațiile. După ce i s-a spus că orice manipulare a telefonului ar putea să îl incrimineze, tânărul a invocat un articol din Constituția americană care permite unui martor să păstreze tăcerea pentru a nu risca să fie la rândul său cercetat.

Mama tânărului a recunoscut în fața judecătorului că a șters din telefon anumite imagini potențial jenante înainte de a oferi dispozitivul anchetatorilor. Însă susține că nu a șters înregistrarea presupusei agresiuni.

La rândul său, avocatul lui Kevin Spacey, Alan Jackson, a sugerat că mesajele au fost șterse pentru că ar fi lăsat să se înțeleagă că ar fi existat un consimțământ din partea presupusei victime.

Avocatul lui Spacey a declarat după acea audiere că va cere stoparea acestui proces, pentru că dosarul este compromis.

În urmă cu două săptămâni, tânărul care l-a acuzat pe Spacey de agresiune sexuală a renunţat şi la procesul civil pe care i-l intentase cu doar câteva zile înainte. Procesul civil a fost inițiat pe 29 iunie, iar reclamantul cerea despăgubiri a căror valoare nu a fost făcută publică, "pentru provocarea unor tulburări emoționale și mintale severe permanente". Avocatul tânărului nu a precizat motivele pentru care acesta a decis să renunţe la procesul civil.

Tot în urmă cu două săptămâni, publicația Variety a scris că Spacey a fost audiat şi de poliția britanică, după ce mai mulți bărbaţi l-au reclamat pentru agresiuni similare. Actorul a participat voluntar la audieri, care au avut loc în SUA, în luna mai. Starul nu a fost arestat, iar ancheta polițiștilor de la Scotland Yard este în desfășurare.

Șase reclamații pentru abuzuri sexuale au fost formulate pe numele lui Spacey în Marea Britanie, pentru fapte care ar fi fost săvârșite în perioada 1996 - 2013. Prima reclamaţie în Marea Britanie a fost făcută la sfârşitul anului 2017, iar cea mai recentă datează din primăvara anului trecut.

Spacey a locuit la Londra mai mulţi ani, fiind director artistic al celebrului Teatru Old Vic în perioada 2003 - 2015.

Considerat unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale, Kevin Spacey a dispărut din viața publică după un val de acuzații de abuz sexual care i s-au adus la sfârșitul anului 2017. Kevin Spacey a câştigat două premii Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele "American Beauty" şi "Suspecţi de serviciu/ The Usual Suspects". Pentru rolul lui Francis Underwood din "House of Cards", actorul american a fost lăudat de criticii de specialitate, a câştigat un Glob de Aur şi a fost nominalizat de cinci ori la premiile Primetime Emmy.