Joker, filmul care trebuie să fie de dreapta, dar s-a dovedit de stânga

de Răzvan Filip     HotNews.ro
Marţi, 8 octombrie 2019, 10:23 Life | Showbiz


Joker
Foto: Screenshot via Youtube
​Joker, un film despre originile celui mai aprig și dezaxat dușman al lui Batman, a stârnit numeroase controverse în cele câteva zile de când a apărut. S-a spus că le-ar da apă la moară celor care-și răzbună inadecvarea și ratarea cu arma-n mână. Că ar valida ideologia ce l-a adus pe Trump la putere. Că ar fi imoral. Eu am mers să-l văd și am descoperit un film imperfect, creat de un tip care s-a trezit cam târziu să facă pe artistul vizionar, dar care la final a reușit să-mi smulgă un „vreau să-l văd din nou, acum!”. Ceea ce-i mare lucru.

Am copilărit cu Batman și Joker. Cel dintâi a fost dintotdeauna supereroul meu preferat, de când priveam aproape hipnotizat la Batman-urile lui Tim Burton, iar cel din urmă îmi provoca vise nu tocmai plăcute la vârste fragede, când, spre rușinea mea, încă făceam în pat. Doi factori au contribuit la apariția acestor coșmaruri: interpretarea lui Jack Nicholson din Batman (1989) și clovnul din IT, ăla vechi. Sau „filmul cu clovnul”, cum îi zicea tata atunci.

Odată cu trecerea anilor, teama de clovni s-a dus, așa cum e și firesc pentru un mascul feroce ca mine. În schimb, fascinația pentru personajul Joker a rămas. L-am reîntâlnit la 16 ani, odată cu apariția lui The Dark Knight, unde dușmanul de moarte al lui Batman este interpretat de răposatul Heath Ledger. Rolul a făcut istorie, actorul a primit un Oscar post-mortem pentru el, iar pentru mine a fost fix ce trebuia în perioada aceea de adolescență tulbure: un personaj enigmatic, nihilist, al cărui unic scop în lume este de a semăna haos și suferință.

Genul de om care l-ar face pe Jordan Peterson să scrie o carte cu reguli de trăit viața, iar pe varianta mea pubertină să exclame „wow, ce tare, trăim într-o societate, iar societatea e cam ipocrită!”.

După încercarea eșuată a lui Jared Leto de a resuscita personajul, în Suicide Squad, unde clovnul anarhist se transformase în trapper edgy cu tatuaje pe față, fanii au zis „gata, opriți-vă, nu mai batjocoriți memoria lui Heath Ledger!”. Doar câțiva ani mai târziu, când a fost anunțat un film de sine-stătător despre Joker, puțini au fost cei care și-au spus „a, da, ce idee bună, hai, încă o fisă!”.

Spiritele s-au mai liniștit când a fost anunțat actorul ce urma să-l interpreteze din nou pe Joker: Joaquin Phoenix, un favorit al criticilor și al cinefililor, despre care mulți ne-am întrebat de ce n-a luat niciun Oscar până acum. Aceleași spirite s-au reîncins când s-a aflat regizorul: Todd Phillips. În caz că numele nu-ți spune nimic, e creatorul seriei The Hangover. O trilogie de succes, cu încasări uriașe și iubită cu intensitate de unii, dar pe care n-ai băga-o în categoria filmelor de autor. Nici măcar a autorilor mainstream, umflați cu pompa hype-ului, precum e Christopher Nolan, regizorul The Dark Knight.

Apoi au apărut trailerele, iar reacția multora a fost „hmm, chestia asta chiar arată a FILM, hai că poate n-o să iasă chiar atât de rău”.

Acțiune și reacțiune. Atenție, urmează spoilere!


În final, a apărut. Mai întâi pe la festivaluri, unde a primit o recepție surprinzător de călduroasă, câștigând premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun soundtrack și cel mai bun regizor la Veneția.

Veneția e un nume la fel de mare ca Berlin și Cannes în lumea festivalurilor europene de film, unde se pune mare preț pe artă cu „A”, deci reuşita spune ceva. Ulterior, odată cu apropierea lansării oficiale, au răsărit și cronicile/opiniile presei mainstream d-afară. Controversă! Joker le va da apa la moară incelilor alienați ce-și caută răzbunarea prin școli, biserici, mall-uri sau moschei cu arma-n mână!

Fac o mică pauză pentru a explica, pe românește, ce-i ăla un incel: virgin misogin care și-a croit o întreagă ideologie a urii pornind de la celibatul involuntar la care, chipurile, ar fi fost condamnat de societate. Revin.

Alte voci au spus că Joker ar fi o validare insidioasă a resentimentului rasist ce a dus la apariția Fenomenului Trump. Sau că Phillips ar exploata cinic teme sensibile, doar de dragul banilor. După ce am văzut filmul, pot spune că fiecare dintre aceste critici are un sâmbure de adevăr. Dar și că s-a mers puțin prea mult pe câmpii cu isteria.

Da, personajul lui Joaquin Phoenix e unul resentimentar și ar putea deveni chip cioplit pentru diverși tulburați mintal din lumea reală. Dar fix același lucru se poate spune și despre Jokerul lui Heath Ledger. Problema e, ar spune unii, că nebunia lui Joker e prea contextualizată în filmul de acum. Că există riscul de a stârni prea multă înțelegere printre privitorii mai slabi de înger și cu înclinație către răzbunări oarbe pentru traumele la care au fost supuși în diferite etape ale vieții:

„Wow, tipul ăsta a încasat o viață întreagă și iată-l cum răbufnește acum ca un boss, e fix ca mine, mă identific foarte mult cu suferințele lui, poate ar trebui să fac la fel!”.

Sunt absolut convins că filmul a fost văzut și cu acești ochi în lumea asta largă, de cel puțin o persoană. Totodată, intuiesc că, pentru cei mai mulți, personajul va stârni inițial o milă similară cu cea pe care o simți când se apropie un cerșetor alcoolic de tine: îți pare rău de el, te gândești câteva clipe la cum o fi ajuns în situația aia și ce lume nedreaptă e aceea în care cineva poate sfârși așa, eventual îi dai și niște bani, cât s-aibă de o pâine, apoi treci mai departe și-ți vezi de viață. Nu-l iei acasă, nu-ți faci reper moral din el, nu-i cauți scuze dacă-l vezi că se apucă de nenorociri, nu-i permiți să-și facă scut din traumele trecutului.

Dar cine e Joker?

Numele de pe buletin este Arthur Fleck. La 30-40 de ani, încă locuieşte cu mama, într-un bloc vai steaua lui, dintr-un soi de Ferentari al Gothamului. Arthur Fleck suferă de o afecțiune psihică fără nume ce-l face să râdă incontrolabil în situații limită, să halucineze, să fie complet deconectat de la tot ce-i real și uman, afundat într-o depresie şi anxietate fără sfârşit. Ia vreo şapte tipuri de pastile, merge la o psiholoagă plătită prost, de stat, dar fără a vedea efecte concrete ale tratamentului: capul îi este bântuit încontinuu de „gânduri negative".

Lucrează pentru o agenție de clovni, alături de alți ratați asemenea lui, deşi se visează comediant. Doar se visează, pentru că habar nu are ce e şi ce nu e amuzant, dovadă că trebuie să noteze mecanic, pe carnețel, la ce râde lumea prin cluburile de stand-up. Comedia pare portița prin care vrea să scape de existența chinuitoare pe care o duce. Vrea validare și atenție, lucruri de care nu prea pare să fi avut parte în cursul vieții.

Mai târziu, când are loc celebra răbufnire și cocârjatul, timidul, anxiosul, delirantul, anesteziatul Arthur Fleck se transformă în Joker criminalul, psihopatul, ciuma fardată - metamorfoza personajului te înspăimântă, cel mult te fascinează, precum un documentar despre Ted Bundy. Nu te inspiră să faci ca el, pentru că nu-i underdog-ul transformat în erou sub presiunea nedreptăților.

Joker rămâne un personaj negativ chiar și-n acest univers DC paralel, oricât de uman și demn de compasiune ar părea până la un punct. Despre primele sale victime ai putea spune că au meritat-o: trei flăcăi la costum, gulere albe, angajați ai Wayne Enterprises, hărțuiesc o tipă în metrou. Ca de fiecare dată când e supus stresului, Fleck izbucnește într-un râs isteric, incontrolabil. Băieții își reorientează bullying-ul și pumnii către el. Fleck îi împușcă: pe primii doi în autoapărare, ca-n visele umede ale republicanilor americani, pe ultimul cu sânge rece, în timp ce încerca să fugă.

Aici se produce declicul, ăsta-i punctul în care Arthur Fleck devine Joker. După o viață întreagă în care n-a știut cine e și dacă e, își găsește rostul, identitatea. Prinde curaj. Atât în lumea reală, cât și-n universul său interior, unde-și imaginează că face tot soiul de lucruri. Transformarea în Jokerul pe care-l știi dintr-atâtea filme, desene animate și benzi desenate continuă prin doar trei alte crime, una mai oribilă și imorală decât alta, cea din urmă fiind cea mai spectaculoasă - dacă până acolo filmul a fost inspirat din greu de Taxi Driver și The King of Comedy (Scorsese a și fost atașat proiectului, până la un punct), scena de final mi-a adus aminte de tiradele lui Howard Beale din Network.

Legătura lui Joker cu trumpismul

Mulți comentatori și păreriști au insistat să plaseze filmul pe axa ideologică. O voi face și eu. Pentru început, observația că Joker ar fi un personaj resentimentar, deci automat trumpist, e superficială. Nu doar votanții lui Trump au fost mânați de resentiment de-a lungul veacurilor. De altfel, filmul abordează teme pe care de regulă le găsești sub umbrela generoasă a stângii: clasismul, subfinanțarea sistemului medical, sistem public ce dă rateuri după rateuri din cauza corupției și a căpușelor private ce-l parazitează.

Îmi vine greu să numesc „trumpist” un film în care tatăl lui Batman - portretizat în alte iterații drept un filantrop fără pată - este prezentat aici ca un „porc fascist”, insensibil la nevoile și suferințele poporului, dar suficient de megaloman încât să creadă că el și doar el poate rezolva toate problemele Gothamului. Mie-mi amintește puțin de Trump și a sa înțelepciune nemărginită.

Apoi, revoltele stârnite de primele sale crime aduc mai degrabă a mișcări precum Occupy Wall Street decât a marșuri neo-naziste prin Charlottesville. Sunt oameni sătui de sărăcie și autorități indiferente, nu alt-righteri supărați că vor fi înlocuiți de mexicani, evrei sau musulmani. Gestul final, în care Joker îl execută pe cel ce-l batjocorise în fața a milioane de oameni, poate fi interpretat de asemenea drept un mare „FUCK YOU” la adresa celor care-și construiesc o întreagă carieră politică sau umoristică umilindu-i pe alții.

Sună cunoscut?

Nu știu cât de mult crede Todd Philips în mesajul evident de stânga al filmului. Mi se pare foarte probabil scenariul în care a ales, în mod cinic, niște teme la modă, arzătoare, pentru a le demonstra detractorilor că iată, poate face și el cinema de autor, cu MESAJ, premiat în Europa. Că nu-i doar un impostor ce a făcut carieră cu umor de tip „ooo, dar să vezi ce chestii nebune li s-au întâmplat acestor băieți, s-au îmbătat în Las Vegas și s-a lăsat cu mare bagabonțeală!”.

Chestia e că, oricât de cinic ar fi fost calculul ce a dat naștere acestui film, omului i-a cam ieșit. În mare parte datorită lui Phoenix, care efectiv a dat totul pentru rol, dar nici regia și nici cinematografia nu-s de lepădat. Filmul arată și sună excelent, de parcă ar fi ieșit din mâinile altui om. Scenariul scârțâie pe alocuri și uneori îți vine să strigi „bun, am înțeles, omu-i bătut de soartă, hai să înaintăm nițel”.

Și apoi filmul înaintează, ba chiar te surprinde plăcut și uiți cele câteva clipe în care păruse c-o lungește aiurea și o ia pe ulei cu dezvăluiri telenovelistice. Și se încheie perfect, într-o explozie de violență verbală și fizică ce durează doar câteva minute, dar care-i mai de efect decât toate orele de cafteală gălăgioasă pe care le-am văzut în ultimii șase ani, cât s-a scremut DC să creeze un univers cinematic la fel de credibil ca Marvel.

.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17777 vizualizari

 • -17 (65 voturi)    
  bai tata ba (Marţi, 8 octombrie 2019, 11:33)

  Point [utilizator]

  ma duoare'n capul qieptului de egzplicatii forta:
  ''resentimentului rasist ce a dus la apariția Fenomenului Trump''.
  deci,ba,adica!cnn-ul e da baza!pai daca zice cnnu,e adevarat vere,scrie la ziar.

  pe bune:cat e cuvantul la HN?face si acte?plateste pensia?de concediu nu-i bai.
  ma bag si io,chiar daca am 4 clase.mai fac un conspect,mai citez niste online-uri.umplu pagina,ca istodor.daca ma lasa mai bag si poze si youtubu hehe
  deci?unde bag si io siviu?
  • +13 (51 voturi)    
   Asta e realitatea (Marţi, 8 octombrie 2019, 12:52)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui Point

   resentimentele rasiste l-au adus pe Trump la putere. Si frica de schimbare. Aceste pulsiuni au fost marginalizate si controlate decenii de-a randul de establishmentul ambelor partide dar cultivate in subteran de aripa radicala a partidului republican. Dar iata ca a venit un primitiv incult, iresponsabil si agresiv care a stimulat si amplificat aceste resentimente si care a calarit valul furiei populare castigand puterea politca (si cu ajutor rusesc de altfel).

   Exista in societatea americana o neadaptare a unor categorii sociale la lumea in schimbare, la tehnologizare, la cosmopolitism, la globalizare. Aceste structuri sociale nu inteleg aceste schimbari si le percep ca pe o amenintare. Trump a ajuns la putere exploatand aceste angoase. Frica de minoritati, frica de LGBT, frica de straini, frica de schimbare. El propune izolare, pedepsirea "vinovatilor", cultiva nationalismul agresiv si otraveste relatiile sociale.

   Vedem cu ochii nostri cum distruge coeziunea sociala, amplifica disensiunile, promoveaza rasismul, cultiva suspiciunea, demonizeaza adversarii, impune relativismul moral, minte, manipuleaza, inlocuieste profesionalismul si competenta cu slugarnicia si ignoranta, pune pe butuci politica externa, face America de ras.

   Faptul ca apar indivizi furiosi gata sa comita masacre in numele apararii tarii de "invazie", in numele apararii albilor amenintati de "genocid", in numele apararii statului de "comunism", reflecta retorica urii si mesajele incitatoare transmise de Trump in acesti 3 ani de mandat. Este consecinta acestei politici distructive bazate pe frica, resentimente si razbunare.
   • -11 (35 voturi)    
    din state (Marţi, 8 octombrie 2019, 14:38)

    kschris [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Foarte interesant raspunsul, parca am citit un articol din NYTimes.
    As fi curios sa inteles cum " distruge coeziunea sociala, amplifica disensiunile, promoveaza rasismul, cultiva suspiciunea, demonizeaza adversarii, impune relativismul moral, minte, manipuleaza, inlocuieste profesionalismul si competenta cu slugarnicia si ignoranta, pune pe butuci politica externa, face America de ras."?

    "invazie" nu se pune in "" cand ai milioane de oameni care iti intra in tara, nu pentru a devenii americani, ci pentru a ajuta la distrugerea natiunii americane.

    La fel genocid, cand din 1970 cand america era peste 90% alba, de origine europeana, si peste 20-30 de ani probabil va fii sub 40%, depinde de cat de puternic va continua invazia.

    Sunt curios cat de mult ati sustine reducerea romanilor in Romania la ceva de genu, 20% pana in 2050? Poate 0-5% pana in 2100? ar fi o idee frumoasa pentru tara nu?
    • +14 (38 voturi)    
     esti de ras frate... (Marţi, 8 octombrie 2019, 15:37)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui kschris

     ...cica milioane de imigranti care vin sa distruga natiunea. Pai aia vin pentru American Dream, ei vor sa fie americani, ca unii dintre ei nu reusesc, asta este o alta problema.. Si mai vin pentru a castiga o paine de care nu au parte in tarile lor de origine? Pai ce sunt tampiti sa distruga America pe care o idealizeaza si sa faca din aceasta tara una exact ca cea din care au fugit? Ce logica de fier ai! America nu este doar a albilor, ci a tuturor celor care isi doresc o viata libera, prosperitate si toleranta. Trump promoveaza exact contrariul si de fapt el este principalul distrugator al natiunii americane.
     • -8 (32 voturi)    
      mdea, vor sa fie americani (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:33)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui minos

      Dar au nevoie de translator si la depunerea jurmantului de cetatenie. Dixit.
    • +13 (25 voturi)    
     Distrugerea natiunii americane... (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:33)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui kschris

     Natiunea aia americana e compusa din emigranti, bai baiatule.

     Doar indienii aia pe cale de disparitie din rezervatii sunt nativi americani. Restul sunt fosti irlandezi, suedezi, italieni, germani, africani, chinezi si multi multi alti fosti. Asta e "natiunea americana".
     • -10 (18 voturi)    
      :) (Marţi, 8 octombrie 2019, 21:09)

      kschris [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      Nu stiti nici unu despre ce vorbiti. da e OK. lasa asa
     • -1 (1 vot)    
      ce (Miercuri, 9 octombrie 2019, 23:41)

      Iulian Miu [anonim] i-a raspuns lui JustinCase

      ce sunt "solutreans"?
   • -12 (24 voturi)    
    Surprise ! Surprise! (Marţi, 8 octombrie 2019, 15:50)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Voi romani moralisti cu toaleta in grădina de pomi fructiferi ...
    Trump will be impeached in 2024 !
   • -9 (17 voturi)    
    asa (Marţi, 8 octombrie 2019, 16:30)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    cum spuneam mai sus,trebuie sa fii blocat in ''meandrele concretului'',sa citezi cnn ca sursa de inspiratie numai pt a lega un film(oricare)de aparitia trumpului sef.orice om doritor de adevar cauta,nu se opreste la citarea din ziarul de partid si stat.
    oare cnn detine adevarul?ma indoiesc,tinand cont ate manipulari grosolane facute cnn.de ex:
    https://www.youtube.co/watch?v=efrVhE1SvwQ
    ar fi bine daca am avea sinceritate si echilibru in raspunsurile noastre la intrebarile care ne rod.
    personal cred ca alegerea lui trump a fost raspunsul la politicile absurde de stanga.
    ca si in europa unde vedem tot mai multe partide de dreapta care au un succes care raspunde cerintelor momentului.
    dar destul cu politica bagata cu forta pe gatul bietilor spectatori si cititori HN.
    • -9 (11 voturi)    
     si (Marţi, 8 octombrie 2019, 17:11)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Point

     sa revenim la film.pe rotten,care a schimbat regulile jocului la cpt marvel,unde lumea mai si se uita la film,nu la cnn,ia ghici ce scor are?

     https://www.rottentomatoes.com/m/joker_2019/reviews/
   • -10 (14 voturi)    
    Ai un discurs (Marţi, 8 octombrie 2019, 19:48)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    de inspiratie stangista, plin de clisee rasuflate, dar bine scrise, trebuie sa recunosc. Ai putea sa te apuci de scris literatura fantastica...
   • -5 (9 voturi)    
    doar ca (Miercuri, 9 octombrie 2019, 9:25)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    majoritatea "mass murderers" sunt de stanga nu de dreapta.
    Si nu este in potriva LGBT, de fapt este unul dintre putinii care sustin comunitatea LGBT. Spre deosebire de Obama.
    Vrea oprirea imigratiei ilegale si nu legale si nu propune izolarea.
    Da este o frica de schimbare acolo, dar exagerezi maxim.
    Daca vrei sa pui punctul pe I de cea avut asa mare succes este politica PC, ura si discriminarea impotriva albilor, monopolul media de stanga si tendinta administratiei trecute sa puna interese globale in fata intereselor nationale
    • +1 (3 voturi)    
     Majoritatea sunt de extrema dreapta (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:02)

     vertus [utilizator] i-a raspuns lui Dragoon

     astia au cultul armelor si sunt speriati de mexicani, musulmani, evrei, orice nu e alb si crestin. Si multi il citeaza pe Trump...asta ca sa vezi de unde li se trage...
  • -1 (11 voturi)    
   Cum e de stanga? Adica e cu rusii? (Marţi, 8 octombrie 2019, 15:20)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Daca e de stanga, adica cu rusii, ar trebui interzis! Sa nu invete copiii nostri ca e bine cu stanga, cu rusii!
 • +13 (21 voturi)    
  Filmul nu are treaba cu politica (Marţi, 8 octombrie 2019, 12:17)

  banel [utilizator]

  Doar niste minti bolnave il pot asocia cu un curent politic, fie el de stanga sau de dreapta. Iar societatea actuala e din ce in ce mai bolnava, lumea incapabila sa gandeasca si plina de ura se pozitioneaza la extreme si tot ce vede asociaza cu un curent sau altul.
  • +10 (18 voturi)    
   Nu e chiar asa (Marţi, 8 octombrie 2019, 12:54)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui banel

   un film transmite un mesaj, care poate fi social, politic. Este rodul unei viziuni a artistului preocupat de problemele epocii sale. Sunt destule referinte in film care fac aluzie la situatia contemporana a politicii americane si nu numai.
   • +1 (5 voturi)    
    Nu e cazul aici (Marţi, 8 octombrie 2019, 13:32)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Eu despre acest film vorbeam, nu la modul general. Altfel, ai dreptate.
  • -6 (6 voturi)    
   The personal is political (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:59)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui banel

   "Sincerity, formal rigor and cohesion, the quest for truth, the sacred and the transcendent — none of these concerns, once thought timeless, is on the radar among the artists and critics who rule the contemporary art scene. These ideals have all been thrust aside to make room for the art world’s one totem, its alpha and omega: identity politics."

   “It is almost inconceivable that so many filmmakers could think of nothing – be inspired by nothing – nothing, nothing, nothing – but the politics of representation, ‘performativity,’ gender, race, queer theory etc. There must be other subjects, in the world outside or in their inner lives, which belong on the screen.” - Sohrab Amhari

   https://quillette.com/2016/10/16/stand-up-for-heresy/

   https://quillette.com/2017/02/23/review-the-new-philistines/
 • -9 (29 voturi)    
  film trumpist (Marţi, 8 octombrie 2019, 12:30)

  DSS [utilizator]

  la Holywood-ul profund de stanga? ce gluma buna
 • -6 (42 voturi)    
  Haha, Joker cu mesaj de dreapta... (Marţi, 8 octombrie 2019, 12:41)

  reiand [utilizator]

  Hollywood nu mai e capabil să producă filme fără mesaj stângist, ar trebui să fie clar pentru toată lumea asta până acuma...
  • -6 (12 voturi)    
   The left eating itself (Marţi, 8 octombrie 2019, 20:37)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Si atunci, ce dezvaluie acuzatiile de trumpism la adresa filmului? Ca stangistii sunt paranoici, vad fascism, rasism si trumpism peste tot, deviatii in propriile randuri, evident legate intre ele in mintea lor.
 • -10 (26 voturi)    
  Pentru limba româna, autorul cere un ...joker (Marţi, 8 octombrie 2019, 13:04)

  contributor.bis [utilizator]

  "Scenariul scârțâie pe alocuri și uneori îți vine să strigi „bun, am înțeles, omu-i bătut de soartă, hai să înaintăm nițel”, zice Răzvan Filip, autorul articolului, daca n-ati fost atenti.
  Articolul (critică de film), este un fel de bolmojeală romglezită şi, scârţîind ultimul şlagăr la modă, te face să strigi : „bun, am înțeles, omu-i trăit în România haoticului fudul, dar hai să înaintăm nițel şi să încercăm să ne adresăm tuturor şi nu numai hipsterilor pierduti în lumea megalomană a iluziilor lor egotice”.
  În rest…numai de bine ! Articolul ar putea interesa, dar îl voi uita pînă diseară.
  Interpretarea ar putea fi interesantă şi ea, dar logica retorică nu m-a convins.
  Aşteptăm următorul produs.
  Dacă n-aţi înţeles ce înseamnă : " trapper edgy", "mainstream", "Wow", "underdog", "alt-righteri", "Incel", s.a.m.d., întrebaţi-l pe autorul acestui articol, Răzvan Filip (cu un singur "p" şi un singur "l", iar "F" scris în romîneşte şi nu cu "Ph" !). Poate mai ştie încă romîneşte.
 • -8 (26 voturi)    
  mda... (Marţi, 8 octombrie 2019, 13:10)

  adrian_rolland [utilizator]

  Jokerul interpretat de catre Jack Nicholson era mai spre comic asa... cum draq sa-ti dea cosmaruri, mai ales ca venea din usurelul film "batman" facut de catre Tim Burton.

  In rest poti gasi mesaje subliminale in compozitia biscuitilor daca esti dezaxat!
 • +3 (25 voturi)    
  incelii vor da buzna la film... (Marţi, 8 octombrie 2019, 13:47)

  pontex [utilizator]

  joker e un personaj pe inima lor :)
 • +1 (21 voturi)    
  Bravo (Marţi, 8 octombrie 2019, 14:11)

  tudor74 [utilizator]

  Excelenta cronica !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by