Actriţa franceză Ludivine Sagnier, regizorii român Cristi Puiu şi german Christian Petzold, scriitorul italian Nicola Lagioia, regizoarea britanică Joanna Hogg şi cea austriacă Veronika Franz, vor alcătui juriul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Cristi PuiuFoto: Arhiva personala

Organizatorii festivalului, care se va desfăşura în perioada 2-12 septembrie 2020, au anunţat în ianuarie prezenţa actriţei Cate Blanchett în fruntea juriului celei de-a 77-a ediţii a celebrului festival italian.

Juriul a fost completat duminică cu şase membri - trei femei şi trei bărbaţi - între care actriţa franceză Ludivine Sagnier (41 de ani), cunoscută pentru rolurile din "Picături de apă pe pietre încinse", "8 femei" şi thriller-ul "Swimming Pool".

Alături de ea se va afla regizoarea austriacă Veronika Franz (55 de ani), remarcată pentru pelicula "Goodnight Mommy" (2014), co-regizată alături de Severin Fiala, un lungmetraj multi-premiat care a reprezentat Austria la Oscar.

Britanica Joanna Hogg (60 de ani) a regizat patru filme, dintre care cel mai recent, "The Souvenir", a avut premiera la Festivalul de film american Sundance anul trecut.

Reprezentant al "Noului val" al cinematografiei româneşti, Cristi Puiu (53 de ani), şi-a făcut debutul în spatele camerei de filmat în 2001 cu filmul cu buget redus "Marfa şi banii".

În 2005, cel de-al doilea lungmetraj al său, comedia neagră "Moartea Domnului Lăzărescu", a avut un succes uriaş şi a obţinut premiul la categoria "Un Certain Regard" la Cannes. În 2020, cu filmul "Malmkrog", Cristi Puiu a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la secţiunea "Encounters" a Festivalului de la Berlin.

Regizorul german Christian Petzold (59 de ani) a fost premiat pentru "Die innere Sicherheit" (2000), prezentat la Veneţia, "Fantome" (2005) şi "Yella" (2007), ambele prezentate la Berlin.

Născut în 1973 la Bari (sudul Italiei), Nicola Lagioia este autorul a zece romane, eseuri şi povestiri. În 2015, el a obţinut premiul Strega (echivalentul italian al Goncourt) pentru La Ferocia.