Regizorul, actorul și producătorul britanic Alan Parker, care a regizat „Midnight Express”, „Bugsy Malone”, „Evita” și „Fame”, a murit vineri, la vârsta de 76 de ani, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Născut la Londra la 14 februarie 1944 în districtul Islington, Alan Parker a decedat în urma unei „boli îndelungate”, potrivit unui purtător de cuvânt desemnat de familia sa.

Filmografia sa prezintă, de asemenea, filme precum „Mississippi Burning”, „Evita” și „The Engitments”. În total, lucrările sale au câștigat 19 premii Bafta, 10 Globuri de Aur și 10 Oscaruri.

Premiile Academiei au transmis un mesaj pe twitter vorbind de dispariția unui „cameleon”, a unui „talent extraordinar”, care ne va lipsi mult.

Alan Parker a făcut primii pași în scris și regie în industria publicității.

În 1975, a regizat primul său lungmetraj, „Bugsy Malone”.

Al doilea său film, „Midnight Express” (1978), care tratează calvarul unui tânăr american încarcerat într-o închisoare turcă după ce a încercat să părăsească Turcia cu hașiș, a câștigat două Oscaruri, șase Globuri de Aur și patru Bafta.

Filmul a adus pe ecran povestea lui Billy Hayes, condamnat la treizeci de ani de închisoare în Turcia pentru trafic de droguri după arestarea sa din octombrie 1970 și eliberarea sa cinci ani mai târziu.

- Interzicerea și controversa -

„Midnight Express” a fost interzis în Turcia după eliberarea sa, din cauza unor scene de tortură și brutalitate considerate gratuite de către autorități, care au considerat scenele „părtinitoare”.

Însuși Billy Hayes criticase în 1999 că „majoritatea scenelor filmului”, al cărui scenariu a fost scris de Oliver Stone, nu se conformau faptelor pe care le povestise în cartea sa.

După „Fame” (1980), un imn al tinereții și al spectacolului, unde fusese încununat cu două Oscaruri, cele pentru cea mai bună muzică și cea mai bună melodie, a adus pe ecran în 1981 cu „Pink Floyd - The Wall ", albumul cu același nume, un film care a devenit un cult pentru fanii grupului de rock britanic.

Șapte ani mai târziu, este interesat de soarta suferită de americanii de culoare din sudul Statelor Unite cu "Mississippi Burning".

Filmul, bazat pe ancheta FBI privind dispariția a trei figuri din lupta pentru drepturile civile, a stârnit controverse. Unii membri ai mișcării l-au criticat pentru faptul că a avut prea multe evenimente romantice și că a prezentat FBI într-o lumină prea favorabilă.

Ultimul lui mare succes datează din 1996 cu Evita, un film muzical în care Madonna o interpretează pe Eva Peron, soția fostului președinte argentinian.

Alan Parker a fost unul dintre puținii regizori care „au înțeles cu adevărat muzicalurile”, a declarat compozitorul Andrew Lloyd Webber, care lucrase cu el la lungmetraj.

Fostul președinte al Festivalului de Film de la Cannes, Gilles Jacob l-a lăudat pe un regizor „viu, strălucitor, prolific” și „spirit sarcastic”.