Paul Rusesabagina, care a salvat sute de ruandezi în timpul genocidului adăpostindu-i în hotelul pe care l-a administrat și și-a văzut povestea transpusă în filmul de la Hollywood „Hotel Rwanda”, a fost arestat pentru infracțiuni legate de terorism, au anunțat autoritățile ruandeze, potrivit CNN.

Paul RusesabaginaFoto: Wikipedia

Biroul de Investigații al țării a declarat pe Twitter că Rusesabagina se află acum în custodia lor după ce a fost arestat „prin cooperare internațională”. Nu a indicat însă în ce țară se află în arest.

Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, este acuzat că este „fondatorul, liderul și sponsorul de uor acțiuni violente, armate, extremiste,” a spus agenția.

Susținătorii săi, precum și Rusesabagina însuși, au susținut de multă vreme că a devenit ținta guvernului lui Paul Kagame după critici susținute față de guvernul lui Kagame și de conduita Frontului Patriotic Rwandez de la încheierea genocidului în 1994.

Aproximativ 800.000 de etnici tutsi și hutu moderati au fost uciși în genocidul condus de extremiștii hutu.

Paul Rusesabagina este un etnic hutu, care, în timp ce lucra ca manager la Hôtel des Mille Collines din Kigali, a ascuns și protejat 1.268 refugiați hutu și tutsi din miliția Interahamwe în timpul genocidului rwanda. Niciunul dintre acești refugiați nu a fost rănit sau ucis în timpul atacurilor.