VIDEO A apărut mult-așteptatul trailer al noului film ”Dune”
Romanul Dune a mai fost sursa de inspirație a unui film realizat în 1984 de legendarul regizor David Lynch, dar și a unei miniserii TV ce a fost lansată în anul 2000.
Pelicula ce va ajunge în cinematografe începând cu 18 decembrie 2020 este regizată de Denis Villeneuve, realizator al filmelor science fiction ”Blade Runner 2049” și ”Arrival”.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
In filmele de la Hollywood e obligatorie (prin autocenzura sau constrangere sindicala) o cota de afro-americani, asiatici, hispanici, lgbtq+, indiferent ce a scris sau gandit despre personajele sale autorul romanului.
Se ajunge la aberatii si distorsionari care indeparteaza publicul cunoscator al romanelor folosite ca sursa pt respectivele filme.
Nu e intamplator ca exista atatea filme cu "supereroi" si scenarii "fantasy" sau "sf", asta permite producatorilor si regizorilor sa foloseasca mai usor cotele de minoritati si sa obtina "produse" cat mai comerciale pt un public fara pretentii si fara cultura literara sau istorica.
"Dune" e despre cautarea unei spiritualitati, despre conflicte societale, despre "razboaie sfinte" (jihad), despre forme de organizare si guvernare (imperiu, aristocratie, totalitarism), despre neincrederea in IA, despre unitatea speciei umane (efectuata aici prin genocid), despre comunitatile umane care au uitat de instinctul de supravietuire (fremenii sunt "hard", razboinici, duri cu cei "slabi"), despre comertul cu un drog devenit monopol de stat, despre valorile "traditionale" (munca, loialitate, familie, memorie istorica, stramosi si urmasi, "patrii" si "conducatori").
Foarte greu de crezut ca astfel de subiecte complexe vor fi abordate de Hollywood altfel decat simplist si deformat de ideologia dominanta in mediul "progresist" de acolo.
In romaneste, puteti incepe "Dune" cu primul volum, aici, gratuit (apasati pe "GET"):
https://libgen.lc/foreignfiction/ads.php?md5=599EBD7B692D1093DAC653E5673A29FB
Lectura placuta !
ai dreptate, recomand tuturor sa citeasca cartile ca sa poata compara cat de mult se aseamana versiunea regizorului cu imaginatia proprie, si daca nu sunteti convinsi de varianta producatorului puteti astepta sa apara si director's cut
Sweet Dreams!
Din trailer sunt impresionat, vizual a pastrat elemente din David Lynch - Dune, actorii au fost alesi si distribuiti in rolurile potrivite (Paul in prima carte are 15 ani), Josh Brollin "Gurney Haleck" si Jason Momoa "Stilgar" se potrivesc la fix. Chani si Duke Leto tot o alegere buna.
Abia astept :)