Space Hero, o companie de producție de emisiuni TV din Statele Unite a anunțat joi că intenționează să trimită câștigătorul unui reality show într-o excursie de 10 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), la emisiune putând concura persoane din întreaga lume, relatează CNBC.

Statia Spatiala InternationalaFoto: Captura YouTube

„Misiunea” este programată pentru 2023 iar Space Hero colaborează cu un start-up din Houston, Texas, numit Axiom Space pentru a o gestiona și antrena echipajul, candidatul câștigător urmând a fi instruit complet pentru drumul către Stația Spațială Internațională și înapoi.

„Seria va căuta în întreaga lume cetățeni obișnuiți cu o dragoste față de spațiu și explorarea spațială. Space Hero va oferi o oportunitate oricui indiferent de mediul din care provine de a deveni primul explorator spațial ales la nivel global care să ia parte la o misiune pe Stația Spațială Internațională”, a afirmat compania într-un comunicat de presă.

Deși comunicatul a anunțat că fericitul câștigător va zbura la bordul capsulei SpaceX Crew Dragon, Axiom a declarat pentru CNBC că încă nu a fost stabilită compania care va efectua lansarea.

Emisiunea Space Hero nu este primul proiect de la Hollywood care a luat în vizor Stația Spațială Internațională iar câștigătorul reality show-ului nu este primul turist spațial privat pe care Axiom îl va antrena.

NASA a confirmat în luna mai că lucrează cu actorul Tom Cruise pentru filmarea unui lungmetraj la bordul laboratorului ISS iar Axiom a anunțat în luna martie parafarea unei înțelegeri cu compania SpaceX pentru a trimite trei turiști către Stația Spațială Internațională pentru 10 zile în a doua jumătate a lui 2021.

NASA, Space Hero și Axiom nu au dezvăluit care este prețul pentru a trimite o persoană privată la bordul stației spațiale însă suma s-ar putea ridica la peste 50 de milioane de dolari întrucât NASA se așteaptă să plătească 55 de milioane de dolari SpaceX pentru trimiterea astronauților agenției spațiale americane la bordul ISS iar compania fondată de Elon Musk a semnat anul trecut un contract cu Bigelow Aerospace să transporte persoane către Stația Spațială Internațională pentru 52 de milioane de dolari.

Pe lângă costurile cu lansarea o misiune de 10 zile la bordul ISS ar costa încă 350.000 de dolari, NASA taxând cu 35.000 de dolari pe zi serviciile de care un turist are nevoie la bordul ISS.

Citește și: