​Asya Branch, studentă la Universitatea din Mississippi și originară din Booneville, a fost încoronată Miss SUA luni, după ce pandemia de coronavirus a întârziat evenimentul cu câteva luni. Ea va continua să reprezinte SUA în concursul Miss Univers, potrivit CNN.

Asya Branch, Miss SUA 2020Foto: YouTube

Branch și-a împărțit victoria istorică cu Miss Teen USA 2020 Ki'ilani Arruda, doar a doua femeie din Hawaii care a câștigat concursul pentru adolescenți.

De pe scena de la Graceland Exhibition Centre din Memphis, Tennessee, Branch a primit întrebări despre cum s-ar putea vindeca polarizarea societății (să restabilească încrederea în instituții precum mass-media și guvernul, a spus ea) și legile privind armele (familia ei deține arme, a spus ea, dar crede că oamenii ar trebui să învețe cum să le folosească în siguranță înainte de a obține permisele).

Într-un interviu cu Miss Mississippi SUA, Branch a dezvăluit că tatăl ei a fost încarcerat timp de 10 ani.

Experiența sa a inspirat-o să pledeze pentru reforma justiției penale, iar în 2018 s-a întâlnit cu președintele Donald Trump și alți oficiali pentru a discuta măsuri care să ajute la reintegrarea foștilor deținuți în societate la eliberarea lor.

Concursul a fost inițial programat pentru primăvara anului 2020, dar, ca multe alte evenimente majore din acea perioadă, a fost anulat din cauza pandemiei Covid-19.

Reluând concursul în această toamnă, organizația Miss Universe care conduce Miss SUA a urmat câteva protocoale clare impuse de epidemia de coronavirus: concurenții purtau măști când erau în afara scenei și când vizitau repere precum Muzeul Național al Drepturilor Civile, iar membrilor publicului de la Graceland li s-a spus să poarte măști în interior, li s-a luat temperatura când intrau în interior, dar distanța fizică nu a fost prevăzută pentru concurente.