Premiile Emmy, acordate de Academia de Arte şi Ştiinţe a Televiziunii (ATAS) din SUA, vor fi de anul acesta mai inclusive şi vor permite ca pentru actorii sau actriţele nominalizate să fie utilizat ca termen generic „interpret”.

Premiile Emmy vor fi decernate pe 19 septembrie 2021Foto: Emmys / Television Academy

Sunt câteva dintre schimbările anunţate de Academie într-un comunicat după un acord convenit cu membrii din conducerea instituţiei, relatează miercuri agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

Actorii sau actriţele nominalizate pot fi recunoscuţi ca „artişti, interpreţi sau executanţi”, a explicat organizaţia.

De-acum înainte, nominalizaţii sau câştigătorii la categoria interpretare intitulată „actor” sau „actriţă” pot solicita ca pe certificatul de nominalizare şi pe statueta Emmy să fie trecut termenul „Interpret” în loc de cel de actor sau de actriţă.

Decizia intervine după ce Festivalul Filmului de la San Sebastian a anunţat că renunţă la distincţia de gen pentru premiile de interpretare: premiul Concha de Plata pentru cel mai bun actor sau actriţă va fi atribuit de anul acesta pentru cel mai bun protagonist şi pentru rolul secundar, iar în ambele cazuri vor putea fi acordate ex aequo.

„Schimbarea este impusă de convingerea că genul, o construcţie social-politică, nu mai reprezintă pentru noi un criteriu de diferenţiere în ce priveşte interpretarea. Criteriul pentru juriu este de a face distincţie între interpretările bune sau proaste, angajându-ne astfel pe calea începută de prietenii noştri la Festivalul de la Berlin”, a declarat directorul festivalului spaniol, José Luis Rebordinos.

Premiile Emmy, care au fost decernate pentru prima dată în 1949, recompensează anual cele mai bune producţii de televiziune.