​Actriţa americană Christina Applegate a dezvăluit că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă (SM), anunță BBC și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Applegate a cunoscut celebritatea în adolescenţă datorită rolului Kelly Bundy din serialul american „Married... with Children” („Familia Bundy”) şi a fost recompensată cu un premiu Emmy pentru interpretarea rolului surorii lui Rachel, Amy, în „Friends”.

„A fost o călătorie ciudată. Dar m-au sprijinit mult oameni pe care îi cunosc, care au şi ei această afecţiune”, a scris actriţa pe Twitter marţi. Ea a solicitat să i se respecte dreptul la intimitate.

Actriţa, care joacă în serialul „Dead To Me”, a adăugat: „A fost un drum greu. Dar, după cum ştim cu toţii, drumul continuă. Cu excepţia cazului în care un nesimțit încearcă să-l blocheze”.

Applegate, în vârstă de 49 de ani, a primit aprecieri pentru rolurile sale din seriale TV, lungmetraje și interpretări pe Broadway.

Rolul din „Dead To Me” i-a adus o nominalizare la Globul de Aur, Emmy, premiile Sindicatului Actorilor Americani (Screen Actors Guild -SAG) şi premiile galei Critics Choice Awards.

Ea a câştigat un trofeu Emmy Primetime pentru apariţiile sale în două episoade ale serialului „Friends”, în 2002 şi 2003.

În SM, stratul protector care înconjoară fibrele nervoase din creier şi măduva spinării - cunoscut sub numele de mielină - se deteriorează. Sistemul imunitar atacă în mod eronat mielina, provocând cicatrici sau scleroză.

Mielina deteriorată perturbă semnalele nervoase - precum scurtcircuitul cauzat de un cablu electric deteriorat. În cazul în care procesul nu este tratat, în cele din urmă, afecţiunea poate provoca neurodegenerare permanentă.

În 2008, Applegate a suferit o dublă mastectomie după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân. Ea a optat pentru această intervenţie după ce a fost testată pozitiv cu gena cancerului de sân BRCA1.

Applegate este căsătorită cu Martyn LeNoble, membru fondator al trupei de rock alternativ din anii '90 Porno for Pyros.