Procedura penală împotriva actorului Alec Baldwin, care a ucis accidental un director de filmare pe platourile de filmare la „Rust” săptămâna trecută, nu este exclusă în acest moment, a declarat miercuri procurorul responsabil cu ancheta, potrivit AFP.

Alec BaldwinFoto: Matt Agudo / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Toate opțiunile sunt pe masă în acest moment” și „nimeni nu este exclus” cu privire la posibile urmăriri penale, a declarat procurorul din Santa Fe, Mary Carmack-Altwies, într-o conferință de presă.

„El a fost cel care a operat arma”, a declarat șeriful din Santa Fe (New Mexico), Adan Mendoza.

Perchezițiile efectuate la ferma Bonanza Creek, unde Halyna Hutchins a fost împușcată mortal pe 21 octombrie, au dus la confiscarea de muniție (500 de cartușe), a declarat șeriful din județul Santa Fe, Adan Mendoza.

Până la lămuririle criminaliștilor, anchetatorii cred că este vorba de un amestec de cartușe oarbe, cartușe goale și muniție reală.

Această muniție va fi analizată de un laborator al Poliției Federale (FBI), ca și proiectilul mortal tras de Alec Baldwin, care a ajuns în umărul directorului westernului, Joel Souza, rănit în accident.

„Vom stabili cum (această muniție reală) a ajuns pe platoul de filmare, de ce a fost acolo, pentru că nu ar fi trebuit să fie acolo”, a spus Mendoza.

Recomandările foarte stricte ale industriei cinematografice cu privire la armele de foc interzic prezența muniției reale pe platourile de filmare, tocmai pentru a preveni acest tip de accident.

Ar fi tras cu muniție reală în cutiile goale de bere

„Cred că a existat o anumită neglijență pe acest platou și cred că există probleme cu care (industria cinematografică) și poate statul (New Mexico) trebuie să se confrunte”, a spus șeriful.

În această etapă nu au avut loc arestări, iar audierile martorilor continuă.

Pe lângă actorul Alec Baldwin, care avea și titlul de producător executiv al filmului, mai pot fi luați în discuție de către justiție și alți protagoniști ai dramei, precum asistentul regizorului Dave Halls, care predase arma letală actorului pentru repetiția unei scene.

Potrivit mai multor martori, Dave Halls l-a anunțat pe Alec Baldwin că arma este „rece”, ceea ce înseamnă în jargonul cinematografului că revolverul este gol și inofensiv.

Armuriera de pe platou, Hannah Gutierrez-Reed, 24 de ani, ar putea fi trasă la răspundere.

Armurierul este responsabil pentru armele folosite în timpul diferitelor scene cu împușcături și trebuie să se asigure constant că acestea nu prezintă niciun pericol pentru echipă. Armele de foc ar trebui să fie ținute închise atunci când nu sunt folosite.

Totuși, site-ul specializat The Wrap afirmă, citând surse apropiate incidentului, că unii membri ai echipei au folosit revolverul în cauză pentru a trage cu muniție reală în cutiile de bere cu doar câteva ore înainte de accident.

Dar procurorul Mary Carmack-Altwies a insistat că este prea devreme pentru a stabili responsabilitățile și a formula orice acuzații care ar putea apărea.

"Nu putem spune dacă a existat neglijență și dacă da din partea cui sau câți oameni sunt implicați. Nu avem nicio certitudine în acest moment", a spus ea.

Referințe: