După ce a oprit filmările de mai multe luni la începutul pandemiei, cererea de filme noi este mai puternică ca niciodată, iar producătorii sunt tentați să reducă din costuri afectând siguranță pentru a „accelera filmarea”, deplâng profesioniștii din industria filmui după accidentul mortal din platoul filmului ”Rust”, potrivit AFP.

Platoul de filmare al RustFoto: Dsanchez / Backgrid USA / Profimedia Images

Când actorul Alec Baldwin a ucis-o pe directoarea de imagine cu o armă care i-a fost prezentată ca fiind inofensivă, westernul încerca astfel să compenseze întârzierea cauzată de plecarea unor angajați care protestau împotriva condițiilor lor de muncă.

Mulți dintre membrii echipei acestui film de acțiune cu buget redus (mai puțin de 7 milioane de dolari, potrivit presei de specialitate) erau, de asemenea, lipsiți de experiență.

Fără sprijinul unui studio mare, „Rust” a fost finanțat de câteva companii mai mici și urma să fie difuzat pe o platformă video la cerere, potrivit Wall Street Journal.

Potrivit experților intervievați, aceste condiții de filmare grăbite devin o normă la Hollywood, odată cu creșterea cererii de alimentare a serviciilor de streaming, care sunt mari consumatoare de conținut.

"Există o presiune puternică pentru a accelera filmarea. Și după Covid, avem senzația că există și mai multă presiune pentru că oamenii încearcă să lanseze filme și au termene limită de respectat", spune Joyce Gilliard, hair stylist pentru studiourile de la Hollywood, care a fost și ea victima unui incident pe platoul de filmare.

Brațul ei a fost zdrobit de un tren care a lovit o echipă de filmare în 2014 în timpul producției „Midnight Rider”, ucigând un operator de 27 de ani.

Drama care s-a petrecut pe platourile de filmare din „Rust” „a trezit o traumă uriașă”, spune Gilliard.

"Dacă producțiile și studiourile nici măcar nu se mai gândesc la siguranță, atunci se revarsă asupra restului echipei. Trebuie să vină de sus", a spus ea.

Producătorii „Rust” nu au răspuns solicitărilor repetate ale AFP cu privire la condițiile de filmare.

Ancheta în curs de desfășurare în New Mexico cu privire la împușcătura care a ucis-o pe directorul de imagine Halyna Hutchins nu a stabilit încă responsabilitatea deplină și nu au avut loc arestări.