Actrița americană Whoopi Goldberg și-a cerut scuze după ce a fost puternic criticată fiindcă a afirmat că Holocaustul „nu a fost despre rasă”, relatează CNN.

Whoopi GoldbergFoto: WireImage

Goldberg, una dintre gazdele popularei emisiuni „The View” difuzată de televiziunea ABC, a afirmat luni că Holocaustul a fost despre lipsa de umanitate a omului față de semenii săi și a implicat „două grupuri de oameni albi”.

Actrița câștigătoare a Premiului Oscar pentru rolul său din filmul „Ghost” (1990) și-a cerut ulterior scuze, afirmând că:

„Am spus în emisiunea de astăzi că Holocaustul nu este despre rasă, ci despre lipsa de umanitate a omului față de om. Ar fi trebuit să spun că a fost despre ambele”.

Whoopi Goldberg, criticată în mediul online pentru comentariile sale

Invitații emisiunii au început să discute despre subiect după ce consiliul de administrație al unei școli din statul Tennessee a votat să înlăture romanul grafic „Maus” din programa pentru clasa a VIII-a, afirmând că acesta conține scene nud și limbaj nepotrivit pentru copii.

Autorul cărții despre Holocaust este un evreu american laureat al prestigiosului Premiu Pulitzer, Art Spiegelman.

Comentariile lui Goldberg au fost rapid condamnate în mediul online pe motiv că ar fi periculoase.

„Nu, Whoopi Godberg, Holocaustul a fost despre anihilarea sistematică a poporului evreu de către naziști fiindcă îl considera o rasă inferioară. I-au dezumanizat și apoi folosit în propaganda rasistă pentru a justifica măcelărirea a 6 milioane de evrei. Distorsionarea Holocaustului este periculoasă”, a notat Jonathan Greenblatt, director executiv al Ligii Antidefăimare din Statele Unite.

„Evreii din întreaga lume au avut mereu parte de sprijinul meu și acest lucru nu se va schimba niciodată. Îmi pare rău pentru suferința pe care am provocat-o”, a mai spus Whoopi Godlberg cu privire la afirmațiile sale anterioare.