Actorul francez Gerard Depardieu, un apropiat al lui Vladimir Putin şi cetățean rus din 2013, a cerut oprirea luptelor din Ucraina şi negocieri între cele două părți, într-o declaraţie pentru AFP marţi, în a şasea zi a invaziei ruse, relatează News.ro.

Gerard Depardieu si Vladimir Putin in 2013Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

„Rusia şi Ucraina au fost întotdeauna ţări surori. Sunt împotriva acestui război fratricid. Am spus: 'Opriţi armele şi negociaţi!'”, a declarat actorul în vârstă de 73 de ani.

Declaraţiile lui Gérard Depardieu vin în momentul în care armata rusă continuă să se desfăşoare în încercarea de a controla Kievul şi atunci când centrul Harkovului, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, nu departe de frontiera rusă, este bombardat de armata rusă, potrivit guvernatorului regiunii.

Monstrul sacru al cinematografiei franceze, care are cetăţenie franceză şi rusă, a contactat telefonic AFP pentru a face această declaraţie.

El a obţinut un paşaport rus în ianuarie 2013, pe fondul dezacordului cu politica fiscală a preşedintelui François Hollande.

Gerard Depardieu a declarat că Ucraina este parte a Rusiei

În 2015 Depardieu a primit interdicție de a intra în Ucraina timp de 5 ani de zile, după ce și-a exprimat susținerea pentru anexarea Crimeii de către Moscova și separatiștii din Donbas.

În august 2014, în timp ce lupta dintre separatiștii pro-ruși si soldatii ucraineni se dezlănțuise în estul Ucrainei, Gerard Depardieu a contestat suveranitatea Ucrainei, afirmând: „Iubesc Rusia si Ucraina, care este parte a Rusiei”.

De asemenea, actorul francez a declarat în septembrie 2014 că se simte „foarte mândru” de Serbia, care a refuzat să se alăture sancțiunilor europene împotriva Moscovei.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că nici de această dată țara sa nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii asupra Ucrainei, o altă țară locuită de un popor majoritar slav.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: