Roma, Paris, Londra, Sevilla; sau Veneția, Santorini, Alpii elvețieni, Mont Saint Michel. Locuri arhicunoscute, vizitate de milioane de turiști, printre care tot mai mulți români. Dar Europa, cât e ea de mică de la Mediterana la Scandinavia și de la Atlantic la Marea Neagră, este de o diversitate impresionantă de locuri care merită vizitate. Toate – ar trebui mai multe vieți. Așa că am mai făcut o selecție de obiective splendide care nu dau garanția unor aglomerații de turiști, exact ce trebuie după doi ani de pandemie.

GeirangerfjordFoto: visitnorway.com

Fiordurile din Norvegia

Cu peisaje care taie răsuflarea, fiordurile norvegiene i-au inspirat pe artiști de sute de ani și continuă să încânte. Din mai multe motive (este și cel mai apropiat de orașul Bergen, o „perlă” a nordului), Geirangerfjord (foto) este în fruntea listei, cu cascade abrupte, dar ape liniștite și cu piscuri muntoase.

Calea ferată Flam leagă Aurlandsfjord cu Myrdal și se numără printre cele de pe rețeaua feroviară națională. Naeroyfjord oferă perspective magnifice pentru cei amatori de drumeții, satele de lângă Nordfjord au intrat pe harta intercontinentală după inaugurarea lui Leon Skylift, iar regiunea lui Sognefjord cuprinde sate și ferme idilice, piste pentru drumeți, livezi fructifere.

Hardangerfjord este cunoscut pentru cel mai sudic ghețar european, Folgefonna, iar de la Stavanager se pot face tururi la Lysefjord (splendide trasee de drumeții), iar vârful Preikestolen deschide priveliști celebre pentru Norvegia și Europa.

Alpii Dolomiți italieni

Foto: ro.wikipedia.org

Pajiști alpine, văi largi, piscuri majestuoase – motive pentru care „Munții Palizi” sunt printre cele mai faimoase locuri din Italia, care oricum nu duce deloc lipsă de atracții. Un paradis pentru schiori iarna și unul pentru drumeți sau motocicliști vara; parcuri naturale dintre care Marmalade este cel mai înalt la 3.343 de metri, fac din Dolomiți o destinație memorabilă, indiferent de anotimp.

Lacul Bled, Slovenia

Foto: www.slovenia.info

Una din cele mai renumite atracții din Slovenia în oricare perioadă a anului, lacul Bled este străjuit de munți și păduri și este de origine combinată, tectonică și glaciară. Castelul medieval Bled este situat pe coasta de nord a lacului, privindu-l de sus, și găzduiește un interesant muzeu.

Cascadele Kravica, Bosnia-Herțegovina

Foto: facebook.com

Splendide căderi de apă, cascadele înalte de 25 de metri se întind pe 120 de metri de peisaj carstic stâncos. În timpul verii, un picnic și scăldatul sunt cât se poate de recomandate. De aceea, vizitatorii nu încetează să apară de la Dubrovnik, Medugorje și Mostar, îmbiați cu pește și grătar în restaurantele dimprejur. Sezonul cel mai indicat este primăvara, când panorama aridă începe să se îmbrace în tonuri de verde-deschis.

Algarve, Portugalia

Foto: algarve-tourist.com

Mâncăruri delicioase, priveliști costiere atrăgătoare, climă blândă și plaje nisipoase fac din cel mai sudic și vestic punct al Europei continentale o destinație favorită pentru vacanțe. Partea răsăriteană se cheamă Sotavento, iar cea apuseană – Barlavento.

Vechile municipalități sunt deosebit de atrăgătoare, ca și terenurile de golf sau descoperirea plajelor nesfârșite și a peșterilor de pe țărmuri.

Rakotzbrücke, Germania

Foto: www.fshoq.com

Supranumit „Podul diavolului”, acest pod clasic se află în Kromalu Park din Germania răsăriteană și atrage turiști și datorită efortului mimim de deplasare de la Berlin. Strucrura sa circulară l-a făcut atât de dificil de cosntruit, deși nu are decât 7,4 metri, încât martorii oculari de la 1860 au spus că nu l-a putut face decât Satana. Primăvara, după ce s-au topit zăpezile, este perioada cea mai indicată.

Muskau Park, listat pe World Heritage Sites, se află în apropiere. Deși a fost renovat în 2018 și 2019, podul este închis și nu poate fi traversat, așadar rămâne un subiect celebru pentru fotografi.