Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să ia parte sâmbătă seara la Londra la un concert uriaș organizat în onoarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cea de-a treia zi a festivităţilor istorice ce marchează 70 de ani de domnie a suveranei britanice.

Britanicii celebrează Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-aFoto: Frank Augstein / AP - The Associated Press / Profimedia

După solemnitatea slujbei religioase care i-a adus un omagiu monarhului, vineri, la Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa familiei regale însă fără regina în vârstă de 96 de ani, obosită după prima zi, în care a participat la parada militară şi a apărut la balconul Palatului Buckingham, a venit vremea muzicii, a petrecerilor şi a celebrării talentelor, relatează Agerpres citând AFP.

Grupul Queen + Adam Lambert va deschide concertul organizat pe trei scene în faţa Palatului Buckingham, creând o experienţă de 360 de grade, iar diva americană Diana Ross, în vârstă de 78 de ani, va încheia evenimentul, două ore şi jumătate mai târziu, cu primul său spectacol live susţinut în Marea Britanie în ultimii 15 ani.

Printre artiştii şi celebrităţile care au fost anunţate se numără Alicia Keys, Duran Duran, Andrea Bocelli, compozitorul Hans Zimmer (care a compus mai ales coloana sonoră a celui de-al 25-lea film din seria "James Bond"), cântăreţele britanice Ella Eyre, Mabel şi Mimi Webb, naturalistul David Attenborough, jucătoarea de tenis campioană Emma Răducanu, fostul fotbalist David Beckham şi actriţa Julie Andrews.

Elton John a înregistrat, la rândul său, un omagiu special pentru această seară care celebrează contribuţia Regatului Unit şi a ţărilor din Commonwealth la muzică, mediu, sport şi musical de-a lungul celor 70 de ani de domnie a unei regine foarte populare, dar din ce în ce mai absentă din cauza stării sale de sănătate în declin.

Pregătirile pentru evenimentul „Party at the Palace” desfășurat lângă Palatul Buckingham:

Prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani, moştenitorul coroanei, şi fiul său, William, de 39 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tron, sunt aşteptaţi să îi aducă un omagiu mamei, respectiv bunicii lor, care va urmări concertul la televizor.

Pasionată de cursele de cai, Elisabeta a II-a era iniţial aşteptată sâmbătă la celebrul Epsom Derby, una dintre cele mai prestigioase curse de cai din lume, la 30 de kilometri sud de Londra. Însă, Palatul Buckingham a anunţat vineri, fără a oferi alte detalii, că suverana britanică nu va efectua această călătorie. Regina, care are dificultăţi de deplasare, ar putea fi reprezentată la eveniment de membri ai familiei regale.

Patru zile de festivități pentru Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a

Festivităţile ce marchează Jubileul de Platină al reginei se desfăşoară până duminică, de-a lungul unui weekend prelungit de patru zile.

Vremea a cooperat până în prezent, temperaturile ajungând vineri până la 22 de grade la Londra. Însă duminică, în ultima zi a festivităţilor, sunt aşteptate ploi în sudul Angliei.

Duminică, o mare paradă televizată urmează să aibă loc în a doua parte a după-amiezii în centrul Londrei, la aceasta fiind aşteptaţi circa 10.000 de participanţi - soldaţi, muzicieni, dansatori, păpuşari şi alţi artişti. Parada se va încheia în faţa Palatului Buckingham, unde cantautorul Ed Sheeran, în vârstă de 31 de ani, este aşteptat să interpreteze în onoarea reginei şi a prinţului Philip, soţul suveranei decedat anul trecut, celebra sa baladă „Perfect”.

Simbol al stabilităţii într-un secol de mari tulburări, Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, la 6 februarie 1952. Ea a traversat istoria cu o constanţă şi un devotament pentru care britanicii, care au cunoscut-o în această perioadă, îi sunt recunoscători.

Mulţi dintre participanţii la festivităţile jubiliare au fost conştienţi că aceasta este poate una dintre ultimele ocazii în care îşi pot vedea suverana, a cărui succesiune este în pregătiri, fiul ei Charles reprezentând-o din ce în ce mai des.

În pofida sănătăţii sale precare, regina Elisabeta a II-a nu are nicio intenţie să abdice, legată de promisiunea pe care a făcut-o când avea 21 de ani - la vremea aceea fiind încă prinţesă - de a-şi sluji supuşii toată viaţa.

Însă, în această perioadă de tranziţie, ea a ţinut să îşi liniştească supuşii. „Sper ca următoarele zile ne vor permite să reflectăm la tot ceea ce s-a realizat în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp viitorul cu încredere şi entuziasm”, a scris regina într-un scurt mesaj transmis la începutul sărbătorilor jubiliare. O încredere care se va extinde, speră ea, către moştenitorii săi.

Citește și: