Producătorul de la Hollywood căzut în dizgraţie Harvey Weinstein, ale cărui infracţiuni au dus la declanşarea în 2017 a mişcării #MeToo, va fi inculpat în Marea Britanie pentru agresiuni sexuale, a anunţat miercuri parchetul britanic.

Harvey WeinsteinFoto: Profimedia Images

Parchetul britanic „a autorizat Metropolitan Police să-l urmărească penal pe Harvey Weinstein pentru două capete de acuzare referitoare la agresiuni sexuale asupra unei femei săvârşite în august 1996”, au precizat autorităţile într-un comunicat, conform AFP și Agerpres.

Urmărirea penală a fost autorizată „după revizuirea probelor colectate de Metropolitan Police pe parcursul anchetei”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, potrivit unui comunicat al poliţiei londoneze, care va trebui acum să formuleze acuzaţii oficiale împotriva lui Weinstein, presupusa victimă are în prezent circa 50 de ani.

Harvey Weinstein, condamnat deja la 23 de ani de închisoare în SUA

Weinstein a fost condamnat în 2020 la 23 de ani de închisoare pentru o agresiune sexuală din 2006 şi un viol săvârşit în 2013. La începutul lui iunie, justiţia americană a respins recursul formulat de producător şi şi-a menţinut sentinţa.

În vârstă de 70 de ani, Weinstein este în prezent încarcerat într-o închisoare din California, unde aşteaptă un nou proces pentru presupuse agresiuni sexuale săvârşite împotriva a cinci femei.

Dezvăluirile şi decăderea producătorului, începând cu octombrie 2017, au declanşat mişcarea mondială #MeToo, care vizează dezvăluirea şi lupta femeilor împotriva agresiunilor şi crimelor sexuale.

În total, circa 90 de femei, printre care supervedetele Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow şi Salma Hayek, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sau de agresiuni sexuale.