Un procuror spaniol a cerut mai mult de opt ani de închisoare pentru vedeta columbiană Shakira și o amendă de peste 23 de milioane de euro într-un caz de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro, a anunțat vineri ziarul spaniol El Pais, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procuratura și reprezentanții Shakirei nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Săptămâna aceasta, vedeta pop a spus că este nevinovată și a respins o ofertă de înțelegere din partea procuraturii pentru a închide un caz de fraudă în care este acuzată că nu a plătit impozite între 2012 și 2014, perioadă în care Shakira spune că nu a locuit în Spania.

Potrivit avocaţilor săi, posibilitatea de a ajunge la un acord rămâne valabilă până la deschiderea procesului la un tribunal din Barcelona. Până acum, nu a fost pronunțată oficial o decizie de trimitere în judecată a vedetei în vârstă de 45 de ani.

"Absolut sigură de nevinovăţia ei (...), Shakira nu acceptă un acord cu acuzarea şi decide să continue procedura până la proces", au transmis, miercuri, printr-un comunicat, avocaţii cântăreței. Ei mai spun că aceasta este "încrezătoare că justiţia îi va da dreptate".

Shakira denunță o "încălcare totală a drepturilor sale"

Cântăreaţa columbiană a denunțat, în același comunicat, o "încălcare totală a drepturilor sale" şi "metode abuzive" din partea procuraturii spaniole.

Ea spune că "se încăpăţânează" să ceară banii strânşi în timpul turneelor sale internaţionale şi în urma emisiunii "The Voice", unde a jurizat în Statele Unite, într-o perioadă în care nu ar fi fost încă rezident în Spania.

Shakira susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro autorităţilor fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are nicio datorie la Fisc.

Acuzațiile pe care procuratura i le aduce cântăreței Shakira

Procuratura o acuză pe interpreta hiturilor "Hips don't lie", "Waka Waka" sau "Loca" de o evaziune fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 şi 2014.

Potrivit acuzării, Shakira a locuit în Spania din 2011, când relaţia ei cu fotbalistul FC Barcelona Gerard Pique a fost făcută publică, dar până în 2015 şi-a menţinut reşedinţa fiscală în insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal. La începutul lunii iunie, Shakira și Gerard Pique, care au doi copii, şi-au anunţat despărţirea, după o relație de 11 ani.

La rândul lor, avocaţii Shakirei afirmă că până în 2014 cea mai mare parte a veniturilor vedetei au provenit din turneele sale internaţionale şi că ea nu a locuit mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în ţară.

În luna mai, un tribunal din Barcelona a respins un recurs al cântăreţei, care ceruse renunţarea la acuzaţii.

Numele Shakirei se număra printre cele menţionate în cazul Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, care acuză câteva sute de personalităţi că au ascuns active în paradisuri offshore, în special în scopul "evaziunii fiscale".