Actrița și activista americană Jane Fonda a anunțat vineri că suferă de cancer, dar s-a declarat optimistă cu privire la șansele sale de însănătoșire, denunțând inegalitățile în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale în Statele Unite, potrivit AFP.

Jane FondaFoto: Wikipedia
  • "Am fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, și am început tratamentele de chimioterapie", a anunțat pe contul său de Instagram actrița premiată cu Oscar, în vârstă de 84 de ani.

Ea a spus că are un cancer complet vindecabil - 80% dintre oameni supraviețuiesc, astfel că se simte foarte norocoasă.

"Sunt, de asemenea, norocoasă că am asigurare de sănătate și acces la cei mai buni medici și tratamente. Sunt conștientă că sunt privilegiată și asta este trist", a continuat vedeta, unul dintre principalii susținători ai Partidului Democrat din Statele Unite, adăugând că "mulți" americani nu au acces la îngrijirea de calitate pe care o primește ea și "asta nu este corect”.

Cariera lui Jane Fonda a început în anii '60 și a fost încununată cu două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, în 1971 pentru "Klute", de Alan J. Pakula, și în 1978 pentru "The Return", de Hal Ashby. De asemenea, a mai fost nominalizată de cinci ori la cele mai prestigioase premii din cinematografia americană.

Actrița își continuă cariera, împrumutându-și în special vocea pentru filmul de animație „Luck", lansat recent pe Apple TV+.

Cariera ei a avut multe alte fațete. Vedetă de gimnastică aerobică, este cunoscută și pentru activismul său pașnic din timpul războiului din Vietnam și, până în prezent, în favoarea mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice.

În mesajul său, ea profită de ocazie pentru a sublinia rolul pe care îl au în provocarea cancerului combustibilii fosili și pesticidele.

  • "Sunt la șase luni de chimioterapie, mă descurc foarte bine cu tratamentele și, credeți-mă, nu voi lăsa nimic din toate acestea să interfereze cu activismul meu climatic", a promis ea.