Regizorul francez Just Jaeckin, cel care a realizat celebrul film erotic al anilor '70 Emmanuelle, o peliculă-simbol a revoluţiei sexuale din urmă cu jumătate de secol, care a avut un succes internaţional din Japonia până în Statele Unite, a murit marţi la vârsta de 82 de ani, informează AFP.

Actrița canadiană Dayle Haddon, actorul francez Dominique Besnehard și regiozrul francez Just Jaeckin (cel cu pălărie) în luna martie 2022Foto: Thierry Le Fouille / Sipa Press / Profimedia

”Just Jaeckin, regizorul Emmanuelle, cu Sylvia Kristel, a decedat pe 6 septembrie în Bretania după o boală îndelungată, la vârsta de 82 de ani (...). S-a stins avându-le alături pe soţia sa, Anne, sculptoriţă, şi pe fiica sa, Julia, fotograf”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al familiei.

Filmul Emmanuelle, cel mai mare succes al anului 1974 în Franţa cu aproape 9 milioane de bilete vândute, a rămas timp de 13 de ani pe afişul cinematografelor din Champs-Elysées la Paris. Filmul spune povestea aventurilor sexuale ale unei tinere în Asia.

Devenit fenomen social, filmul a fost văzut la cinema de mai multe zeci de milioane de spectatori din lumea întreagă, cu mult mai mulţi dacă luăm în considerare şi alte suporturi media.

În prezent disponibil pentru vizionare la cerere, Emmanuelle a fost pentru o perioadă prezent pe platforma Netflix, în 2020. Nerecomandat persoanelor sub 16 ani, era descris ca un film ”romantic”.

Filmul, o adaptare după un best-seller erotic omonim

”Emmanuelle” este o adaptare a unui best-seller erotic omonim, semnat de Emmanuelle Arsan şi publicat în 1959.

Producătorul Yves Rousset-Rouard, dornic să încredinţeze proiectul unui tânăr regizor, a apelat la Just Jaeckin, fotograf de modă al celebrităţilor, entuziasmat de oportunitatea realizării unui lungmetraj.

După ce a fost vizionat de comisia de film din Franţa în 1974, filmul urma să fie cenzurat dacă nu ar fi fost excluse anumite cadre.

Însă în urma decesului preşedintelui francez Georges Pompidou, a fost nominalizat un nou secretar de stat la Cultură care a permis filmului să intre în cinematografe.

Numele Sylviei Kristel, legat de producția Emmanuelle

După premiera filmului, Sylvia Kristel a fost catalogată, printre alte insulte, drept o ”femeie uşoară” şi a devenit subiectul a tot felul de zvonuri, printre care şi cel referitor la o idilă cu preşedintele Valéry Giscard d'Estaing, informaţie pe care actriţa a dezminţit-o.

După succesul filmului, numele actriţei va rămâne legat de această saga erotică compusă din patru filme. Au urmat şi alte filme mai mult sau mai puţin inspirate de Emmanuelle, însă fără Sylvia Kristel în distribuţie.

După Emmanuelle, Just Jaeckin va regiza ”Histoire d'O” şi ”L'amant de Lady Chatterley”, în acesta din urmă Sylvia Kristel interpretează rolul unei aristocrate engleze care trăieşte o aventură pasională cu grădinarul ei.

Actriţa, care s-a luptat cu dependenţa de droguri şi de alcool după ce a fost nevoită să facă faţă criticilor şi celebrităţii, a decedat în urma unui cancer la vârsta de 60 de ani în 2012. În 2006, a publicat o carte autobiografică intitulată ”Nue”.

”Sylvia a fost o femeie minunată, foarte pură, foarte naivă. I se potrivea foarte bine numele 'Kristel'. A fost copleşită, ca şi mine de altfel, de tsunamiul Emmanuelle. Fierul roşu al lui Emmanuelle a fost foarte dur pentru ea”, a mărturisit în 2012 pentru AFP Just Jaeckin, după decesul actriţei.

Succesul filmului Emmanuelle și regizorul Just Jaeckin

Succesul filmului Emmanuelle a ”perturbat şi a ocultat talentul polimorf” de fotograf, regizor în domeniul publicităţii şi de sculptor al Jaeckin, activităţi pe care le practicase înainte de regizarea acestei producţii, a subliniat anturajul cineastului.

Născut în 1940 la Vichy, Just Jaeckin a fost de asemenea proprietar, alături de soţia sa, al unei galerii de artă în Paris, unde erau expuse în principal picturi şi sculpturi realizate chiar de aceştia. (Sursă Agerpres)