Camilla va putea ocupa un loc lângă Majestatea Sa Charles al III-lea cu certitudinea că va fi acceptată de țară. Meritul îi revine Reginei Elisabeta care, cu înțelepciunea și perspicacitatea cu care ne-a obișnuit în lunga sa domnie, făcuse un apel către supușii săi cu ocazia celor 70 de ani pe tron. A fost „dorința sa sinceră” ca soției fiului său cel mare să i se acorde titlul de „Regină Consoartă”, la fel ca Regina Mamă și cum va fi probabil Kate într-o zi - scrie într-un material ziarul italian Il Corriere della Sera, citat de Rador.

Regele Charles al III-lea, alături de regina consoartă CamillaFoto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Transformarea fostei doamne Parker Bowles este printre cele mai discutate capitole din istoria Windsorului, dar, departe de bârfe și calomnii, este și demonstrația profunzimii, forței și durabilității unei legături la care Charles, astăzi rege, nu a vrut niciodată să renunțe. Pentru Diana, aceasta fusese cauza nefericirii infinite: chiar înainte de nuntă, prințesa își dăduse seama că relația dintre Charles și iubita lui nu se terminase, în ciuda căsătoriei ei și a opoziției familiei lui („acea femeie oribilă”, spunea Regina Mamă despre Camilla).

Diana găsise cadourile pe care și le schimbaseră cei doi, îi auzise șoptind la telefon. Se gândea să anuleze nunta (sora ei, se știe, i-a spus că nu va fi posibil: „chipul tău este deja pe prosoapele de bucătărie”) și, după nuntă, îndurase complicitatea cu care Charles și Camilla, „rottweilerul”, își schimbau impresii asupra situațiilor, evenimentelor și lecturilor, precum și întâlnirile lor tête-à-tête, ea care avea puține în comun cu Charles. Când Diana a cerut intervenția Reginei Elisabeta și a Prințului Philip, Charles a răspuns cu o frază care s-a repetat de mai multe ori de-a lungul anilor: Camilla era o parte „nenegociabilă” în viața lui.

Faptul că astăzi este alături de el este o victorie, care în trecut părea imposibilă. Nici la momentul căsătoriei, în aprilie 2005, uniunea dintre Charles și Camilla nu era bine privită de majoritatea britanicilor. Elisabeta fusese de acord doar pentru că Charles era de neclintit. Regina i-a negat prezența, cerând ca ceremonia să fie privată și pentru câțiva prieteni apropiați. Cu patru luni mai devreme, interzisese cuplului să stea împreună la înmormântarea soțului Prințesei Alexandra. Era exclus, chiar și de la palat, ca ducesa să poată moșteni titlul de regină sau orice rol oficial. Astăzi este Regina Consoartă și „Operațiunea PB”, operațiunea Parker Bowles, dezvoltată de Charles imediat după divorțul de Diana, și-a atins scopul dorit.

Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla (Foto: Daniel Leal / AFP / Profimedia)

Cu o muncă minuțioasă, condusă inițial de Mark Bolland, fost director al organismului de auto-reglementare a presei, Charles a gestionat reabilitarea imaginii iubitei sale. Împreună cu diverși experți în comunicare, a studiat o campanie precisă și bine articulată.

Moartea Dianei, în 1997, și noul devotament al țării față de Prințesa Inimilor, au întârziat unele etape, dar numai temporar, astfel că primele fotografii cu cei doi împreună în Highgrove au dus la prima apariție publică la Ritz, în 1999, la întâlnirile cu William și Harry, fiii lui Charles, la vacanțele împreună, în sfârșit la căsătoria și acceptarea de către Philip și Elisabeta.

Pași mici, fără a pierde vreodată din vedere linia de sosire. Femeia care, cu un divorț în spate, părea cândva moștenitoarea lui Wallis Simpson, poate chiar menită să-l facă pe Charles să-și piardă rolul pentru care se pregătește de o viață, se află acum în centrul Familiei Windsor, mâna dreaptă, sprijinul și stânca regelui.

Camilla, noua regină consoartă a Marii Britanii (Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia)