Va fi oare prima producție de limbă non-engleză care va câștiga premiul pentru cel mai bun serial dramatic? Sângerosul serial coreean "Squid Game" va avea o concurență acerbă luni, la Premiile Emmy, unde are șansa de a face istorie, potrivit AFP.

Lee Jung-Jae in „Squid Game”Foto: Landmark / Profimedia Images

Denunțare întunecată și violentă a exceselor capitalismului, în care oameni săraci se ucid între ei în jocuri crude pentru copii în speranța de a câștiga milioane de euro, succesul mondial al Netflix ar putea deveni punctul culminant al acestei competiții, echivalentul Oscarurilor pentru televiziunea americană.

Un succes care ar urma să calce pe urmele filmului coreean "Parasite", care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film în 2020.

Dar pentru a câștiga la Los Angeles, serialul va trebui să învingă un adversar serios: "Succession", o producție care a câștigat deja un premiu în urmă cu doi ani pentru cronica unei familii puternice ai cărei membri complotează și se distrug reciproc.

"Este destul de greu să concurezi cu acest mastodont al HBO", notează Pete Hammond, editorialist de film la Deadline.

Serialul cu tentă shakespeariană pare să fie în frunte cu 25 de nominalizări și rămâne favorit, potrivit experților intervievați de site-ul de specialitate Gold Derby.

Cu toate acestea, Hammond mizează pe un premiu pentru cel mai bun actor pentru Lee Jung-jae, actorul principal din "Squid Game". Astfel, sud-coreeanul ar deveni primul câștigător al premiului pentru o interpretare într-o altă limbă decât engleza.

Drama coreeană a câștigat deja patru premii în categorii minore la Creative Emmys la începutul lunii septembrie, inclusiv cel pentru cea mai bună interpretare într-un serial pentru actrița Lee Yoo-mi.

Serialele "Severance" (Apple TV+), o metaforă tulburătoare pentru lumea muncii, și "Ozark" (Netflix), care explorează spălarea de bani și viciile clasei de mijloc americane, sunt, de asemenea, în cursa pentru premiul pentru cea mai bună dramă.

Zendaya, care a câștigat deja în 2020, are șanse să câștige din nou titlul de cea mai bună actriță pentru rolul unei adolescente dependente de droguri în "Euphoria".